Cara Membuat Rancangan Syarikat untuk Perniagaan Permulaan

Bagi pengusaha baru, rancangan perniagaan adalah rangka tindakan bagaimana mengatur, membina dan menjalankan operasi. Usahawan juga menggunakan dokumen rencana untuk memperkenalkan usaha tersebut kepada calon pelabur. Rancangan ini menunjukkan dalam format langkah demi langkah apa yang perlu dicapai untuk mewujudkan syarikat itu. Ia menerangkan sumber daya yang diperlukan untuk menjayakan usaha tersebut. Oleh kerana anggapan penting untuk ramalan kewangan mungkin tidak diketahui, seperti kos pengembangan produk yang dicadangkan syarikat, angka ramalan tersebut sedikit sebanyak berdasarkan tekaan yang terdidik. Ini menjadikan penulisan rancangan itu sangat mencabar.

1

Tentukan saiz syarikat yang ingin anda bina. Sekiranya tujuan anda adalah untuk memiliki syarikat yang menghasilkan aliran tunai yang cukup untuk memberikan gaya hidup yang selesa kepada keluarga anda, ini menunjukkan struktur organisasi dan modal yang berbeza daripada jika anda ingin mencapai pendapatan $ 100 juta dalam masa tiga tahun. Semakin besar syarikat yang anda ingin bina, semakin besar kemungkinan anda memerlukan modal luar dari kapitalis teroka atau pelabur malaikat, daripada bergantung pada aliran tunai yang dihasilkan secara dalaman untuk berkembang.

2

Kemukakan alasan menarik mengapa pasaran memerlukan syarikat anda. Perniagaan berjaya kerana mereka menyedari keperluan atau masalah pelanggan yang tidak terpenuhi, dan memberikan penyelesaian yang menjimatkan dari segi masalah. Penyelesaiannya harus menjimatkan masa dan wang yang banyak kepada pelanggan, atau meningkatkan kualiti hidup mereka.

3

Rancang syarikat, bukan hanya produk. Banyak syarikat baru, terutamanya usaha teknologi, bermula dengan mengembangkan satu produk. Satu produk pada amnya tidak mencukupi untuk mengekalkan syarikat sepanjang hayatnya. Pastikan anda memikirkan generasi produk atau perkhidmatan anda yang seterusnya, dan pasaran baru yang akan anda masuki setelah berjaya dalam yang pertama.

4

Tunjukkan bagaimana anda akan menjual produk atau perkhidmatan anda. Pastikan anda menggariskan dengan jelas taktik yang akan anda gunakan untuk menjual produk anda. Jangan hanya bercakap secara umum seperti "kami akan menjual melalui pengedar." Kecuali anda mengenal pasti taktik penjualan tertentu, anda tidak dapat menyediakan anggaran yang realistik untuk berapa harganya memasuki pasaran. Tidak menyatakan bagaimana syarikat akan menjangkau pelanggannya adalah kelemahan banyak rancangan perniagaan permulaan. Bahkan teknologi hebat tidak menjual diri.

5

Gariskan kelebihan daya saing anda. Walaupun anda memasuki pasaran yang pesat dan berkembang pesat, anda masih akan menghadapi persaingan, dan anda harus meletakkan syarikat anda sehingga pelanggan anda akan menyedari mengapa produk atau perkhidmatan anda lebih unggul. Luangkan masa untuk meneliti dan memahami bagaimana pesaing anda menjalankan perniagaan, dan apa kelebihan dan kekurangan mereka. Analisis buruk mengenai pasaran dan persaingan adalah salah satu daripada tiga kesalahan kritikal teratas yang dilihat oleh pelabur dalam rancangan perniagaan, menurut tinjauan oleh Profit Dynamics Inc. dalam "Menarik Modal dari Angels."

6

Berikan penilaian yang jujur ​​mengenai pasukan pengurusan anda. Syarikat permulaan jarang mempunyai kumpulan pengurusan yang lengkap. Mereka mungkin memerlukan dana untuk menyewa pengurus penerbangan terbaik untuk menyelesaikan pasukan. Bincangkan sebarang jurang yang anda ada dalam kumpulan pengurusan. Huraikan secara terperinci pengalaman dan kecekapan yang diperlukan dari setiap orang yang akan anda ambil, dan bagaimana anda berhasrat untuk mencari individu yang cemerlang ini. Di laman webnya, Pentadbiran Perniagaan Kecil menunjukkan penting untuk menerangkan bagaimana "pengalaman unik" setiap ahli pasukan akan membantu syarikat anda menjadi berjaya.