Cara Memulakan Perniagaan Makanan Laut

Makanan laut adalah sumber protein utama di banyak pasar, dan item makanan yang popular di kalangan semua pengguna di semua titik harga. Oleh kerana sifat makanan laut yang unik dan tingginya risiko penyakit bawaan makanan, perniagaan ini memerlukan penjagaan tambahan dari pihak penjual dan menarik perhatian tambahan dari pengawal selia negeri dan tempatan.

Buat Entiti Perniagaan yang Sah

Kecederaan di tempat kerja, kemalangan dan tuduhan keracunan makanan boleh menyebabkan tuntutan mahkamah. Membentuk syarikat membantu melindungi aset peribadi anda dari pertimbangan tuntutan perniagaan. Untuk membentuk syarikat, mulakan dengan melayari laman web setiausaha negara negeri anda. Ikuti arahan (biasanya sederhana) untuk memfailkan dokumen seperti artikel penggabungan satu halaman dan hantarkan borang bersama dengan sebarang bayaran (selalunya $ 100 atau kurang).

Setelah anda diperbadankan di peringkat negeri, dapatkan Nombor Pengenalan Majikan (percuma) dari IRS. Semasa menulis rancangan perniagaan makanan laut anda, berjumpa dengan penasihat cukai untuk membantu menentukan jenis syarikat yang anda seharusnya menjadi di peringkat persekutuan, berdasarkan matlamat perniagaan anda.

Pelajari Peraturan Perkhidmatan Makanan

Negeri, bandar dan / atau daerah anda mungkin memerlukan pihak pengurusan dan kakitangan anda menghadiri satu atau lebih bengkel pengendalian makanan yang selamat. Ini biasanya antara syarat sebelum mendapatkan lesen perkhidmatan makanan. Ini sangat membimbangkan perniagaan makanan laut, kerana berpotensi merosakkan. Beberapa perniagaan penjualan makanan laut dapat dikendalikan dari rumah anda, dan dimulakan dengan harga hanya $ 10,000, menurut Pengusaha.

Cari Lokasi yang Betul

Untuk menjalankan perniagaan yang berjaya, anda perlu memastikan pelanggan dan pembekal dapat menghubungi anda dengan mudah. Dengan peningkatan permintaan untuk penghantaran makanan dari pengguna, anda perlu menentukan berapa banyak calon pelanggan yang berada dalam jarak pemanduan perniagaan anda.

Kemudahan anda juga mesti lulus pemeriksaan kesihatan negeri atau tempatan dan dapat mengendalikan peralatan yang anda perlukan (seperti peti sejuk, penggorengan dan bolong). Peralatan anda juga akan diperiksa untuk keselamatan kesihatan, dan petugas pemadam kebakaran akan memeriksa untuk melihat apakah bangunan anda berkabel untuk mengendalikan mesin dan peralatan komersial.

Mulakan Kertas Kerja anda

Dapatkan lesen perniagaan, pelepasan dan pendaftaran cukai yang diperlukan. Keperluan ini berbeza mengikut bidang kuasa, tetapi secara amnya, anda memerlukan lesen perniagaan atau resit cukai perniagaan dari daerah atau kerajaan negeri anda.

Anda juga harus memeriksa keperluan pengezonan di kawasan anda untuk memastikan bahawa peraturan tempatan membolehkan anda menjalankan perniagaan jenis anda di kawasan kejiranan anda. Anda biasanya boleh melakukan ini dengan menghubungi komisen pengezonan bandar anda, atau, jika anda merancang untuk mencari di kawasan yang tidak diperbadankan, komisen zonasi daerah anda.

Hubungi Pemangku Kepentingan anda

Setiap perniagaan mesti menghasilkan aliran pelanggan yang stabil, serta rangkaian pembekal yang boleh dipercayai. Sekiranya anda mengendalikan restoran makanan laut, pegang kumpulan fokus pelanggan sasaran untuk melihat pendapat mereka tentang idea perniagaan makanan laut anda. Perkenalkan diri anda kepada pemilik restoran dan penjual makanan laut di kawasan itu, termasuk pengusaha bot nelayan. Sekiranya anda membuka restoran, anda harus mempunyai rancangan iklan dan pemasaran. Mempunyai pembekal sandaran sekiranya vendor utama anda tidak dapat memenuhi pesanan anda pada waktu-waktu tertentu. Pastikan semua vendor anda mempunyai lesen makanan laut yang diperlukan (dan banyak) yang diperlukan oleh negeri anda.

Uruskan Pematuhan Undang-undang anda

Selesaikan perlesenan kesihatan anda. Sebagai perniagaan makanan laut, anda mesti mematuhi peraturan persekutuan dan negeri. Di peringkat persekutuan, anda mesti mengetahui keperluan pemeriksaan dan sanitasi Pentadbiran Makanan dan Dadah khusus untuk industri makanan laut, menurut [Fakta Kesihatan Makanan Laut] (// www.seafoodhealthfacts.org/sustainability-regulations/seafood-regulatory- pengawasan #: ~: text =% 20U.S.% 20Makanan% 20dan% 20Dadah, sebagai% 20HACCP% 20 (Bahaya% 20Analisis% 20Kritikal). Di peringkat negeri atau tempatan, anda mesti menyelesaikan pemeriksaan di tempat mengikut negeri pihak berkuasa kesihatan sebelum pengeluaran lesen.