Cara Menyiapkan & Mencetak Label

Microsoft Word memberikan sokongan terbina dalam untuk pelbagai jenis label, yang membolehkan anda mencetak label untuk sampul surat, folder fail, lencana nama pekerja dan tujuan lain. Anda boleh membuat dan mencetak label individu atau keseluruhan helaian. Setelah membuat templat label, anda juga dapat menyimpan fail sebagai dokumen Word untuk penggunaan di masa depan. Prosesnya mudah, dan hanya memerlukan beberapa minit.

1

Lancarkan Microsoft Word, klik tab "Surat" dan pilih "Label."

2

Masukkan teks label di medan "Alamat". Mengklik pada ikon buku alamat membolehkan anda memasukkan alamat dari buku alamat Outlook jika anda mempunyai profil Outlook yang disiapkan di komputer. Sekiranya anda menyerlahkan teks dan klik kanan, anda juga boleh mengubah formatnya. Sekiranya anda membuat halaman dengan label yang berbeza, jangan risau; anda boleh menambah label tambahan kemudian.

3

Klik butang "Pilihan" dan pilih pencetak anda. Sebilangan besar pencetak adalah "Pencetak halaman", yang bermaksud bahawa mereka mencetak pada helaian kertas yang berasingan. "Pencetak makanan berterusan" mencetak pada satu helai kertas berlubang (misalnya, pencetak dot-matrix). Sekiranya pencetak anda adalah model pejabat besar yang dikongsi dengan pekerja lain, anda mungkin ingin memilih "Bypass" dari menu drop-down "Tray". Sekiranya anda memasukkan label anda ke dalam dulang utama, anda berisiko mencetak pekerjaan cetak orang lain pada stok label anda, tetapi menggunakan dulang pintasan dapat mengelakkan berlakunya kemalangan tersebut. Dulang ini biasanya terletak di sebelah kanan pencetak. Sekiranya anda tidak mempunyai kebimbangan seperti itu, pilihan lalai adalah baik.

4

Pilih vendor label dan nombor produk anda di bawah "Maklumat Label". Klik "OK."

5

Pilih "Label tunggal" atau "Halaman penuh label yang sama" dari bahagian "Cetak". Sekiranya anda mencetak satu label, nyatakan baris dan nombor lajur dari menu lungsur turun "Baris" dan "Lajur". Sekiranya anda membuat dua atau lebih label yang berbeza, pilih pilihan "Label tunggal" dan pilih Baris 1 Baris 1.

6

Pastikan stok label anda dimasukkan ke dalam pencetak dan dulang yang betul. Orientasi yang betul berbeza-beza bergantung pada model pencetak, jadi periksa semula manual pengguna pencetak anda jika anda tidak pasti.

7

Klik butang "Cetak" jika anda ingin segera mencetak dokumen. Mengklik "Dokumen Baru" menghasilkan dokumen Word baru dengan label yang disusun untuk anda, yang membolehkan anda menambah label tambahan atau menambahkan grafik dan pemformatan tambahan.