Cara Menjadikan Chrome Sentiasa Peribadi

Google Chrome menyediakan pilihan privasi untuk membantu anda menghapus data penyemak imbas dan sejarah penyemakan imbas anda sebelum anda menutup penyemak imbas. Chrome juga membolehkan anda membuka halaman Web dalam mod penyamaran penyamaran ketika anda memilih tetingkap penyamaran baru ketika anda memulakan carian Internet. Halaman web yang dikunjungi semasa penyamaran tidak akan direkodkan dalam sejarah penyemak imbas Chrome atau sejarah carian anda. Pada masa berikutnya seseorang menaip di bar alamat, misalnya, sejarah anda tidak akan dipaparkan. Ketahuilah bahawa laman web masih boleh merekodkan lawatan anda.

Sambungan Chrome

1

Klik butang "Menu" Chrome - tiga jalur mendatar pada bar alat - untuk membuka senarai juntai bawah.

2

Pilih "Alat" atau "Tetapan" pada senarai ini, dan kemudian pilih "Sambungan" untuk membuka skrin Sambungan. Contoh Sambungan Chrome termasuk Google Docs, dan Xmark Bookmark Sync. Sekiranya sambungan ini mempunyai kotak centang "Diaktifkan", kotak centang untuk "Benarkan dalam penyamaran" dipaparkan tepat di bawah aplikasi. Centang kotak "Aktifkan" untuk mengemas kini ke Diaktifkan, jika disukai.

3

Tandakan untuk menambahkan tanda centang "Benarkan dalam penyamaran." Mesej yang disorot menyatakan "Peringatan: Google Chrome tidak dapat mencegah ekstensi merekam sejarah penyemakan imbas anda. Untuk menonaktifkan pelanjutan ini dalam mod penyamaran, hapus pilihan ini."

Tetapan dan Privasi

1

Klik butang "Chrome", dan kemudian pilih "Tetapan" untuk membuka panel tatal. Klik dan seret bar tatal ke bawah untuk melihat bahagian bawah halaman. Klik "Tunjukkan Tetapan Lanjutan" untuk memperluas tetapan. Tatal ke bahagian Privasi dan klik butang "Tetapan Kandungan" untuk membuka tetingkap.

2

Klik item senarai pilihan di bahagian Cookies, Images dan JavaScript. Sebagai contoh, klik butang radio untuk "Sekat laman dari menetapkan data" di bahagian Cookies. Klik "Selesai" untuk menyimpan tetapan ini dan kembali ke halaman Tetapan dengan bahagian Privasi.

3

Klik butang "Hapus Data Penjelajahan" di bahagian Privasi untuk membuka tetingkap. Klik senarai lungsur turun untuk "Hapuskan item berikut dari" dan kemudian pilih masa yang disukai. Contohnya, klik "awal waktu" untuk membersihkan semua yang tersimpan sejak anda mula menggunakan Chrome. Klik untuk memilih kotak pilihan untuk pilihan yang disukai. Contohnya, tandakan "Kosongkan sejarah penyemakan imbas", "Kosongkan sejarah muat turun" dan "Kosongkan cache."

4

Klik "Hapus Data Penyemakan Imbas" untuk kembali ke halaman Tetapan. Tutup Chrome dan kemudian buka Chrome.

Tetingkap Inkognito Baru

1

Klik butang "Menu" Chrome untuk membuka senarai drop-down.

2

Klik "New Incognito Window" untuk membuka tetingkap. Perenggan pendahuluan dimulakan dengan "Anda telah menyamar."

3

Masukkan istilah carian anda atau alamat URL di kotak omni atau bar alamat untuk menavigasi penyamaran Web.

Kosongkan Sejarah Penyemakan Imbas

1

Klik butang "Menu" Chrome dan kemudian pilih "Sejarah" pada senarai drop-down untuk melihat senarai data penyemakan imbas anda.

2

Arahkan ke atas item untuk memunculkan kotak pilihan. Klik untuk menambah tanda untuk item yang dipilih. Klik "Buang Item Terpilih" untuk memaparkan mesej pengesahan. Klik "Alih Keluar."

3

Klik "Hapus Data Penyemakan Imbas" untuk membuang semua item yang disenaraikan. Tetingkap Clear Browsing Data dibuka dengan senarai semak. Tandai item, seperti "Hapus riwayat penyemakan imbas" atau "Hapus kata laluan yang disimpan." Klik "Kosongkan Data Penyemakan Imbas."