Idea Perniagaan Reka Bentuk Dalaman

Reka bentuk dalaman adalah bidang yang berkembang dan sangat sesuai untuk orang yang ingin menjalankan perniagaan mereka sendiri atau bekerja dari rumah. Menurut Buku Panduan Outlook Pekerjaan 2010-2011, jumlah pereka dalaman dijangka meningkat 19 peratus antara tahun 2008 hingga 2018 - dari 71,700 pereka menjadi 85,600. Ini lebih pantas daripada purata untuk semua pekerjaan. Biro Statistik Tenaga Kerja, yang menerbitkan Buku Panduan, menjangkakan bahawa permintaan untuk pereka dalaman akan meningkat di kediaman dan perniagaan, menjadikan ini pilihan kerjaya yang hebat dengan banyak ruang untuk pekerjaan khusus.

Reka Bentuk Dalaman

Daripada membeli perabot dan hiasan baru untuk pelanggan, jenis perniagaan reka bentuk dalaman ini menggunakan perabot dan aksesori orang yang ada, dan menyusunnya semula untuk memberi ruang yang berbeza. Beberapa reka bentuk semula mengkhususkan diri dalam pementasan harta tanah, di mana pereka menyusun semula perabot khusus untuk paparan harta tanah, dan untuk membantu kediaman menjual lebih cepat. Perancang semula yang lain berfungsi untuk pelanggan kediaman atau perniagaan, untuk memberi mereka penampilan baru dengan kos yang lebih murah daripada reka bentuk yang lengkap.

Penganjur Profesional

Ramai orang ingin merosakkan dan mengatur kediaman atau pejabat mereka dan menjalani kehidupan yang lebih mudah, sederhana, lebih teratur, tetapi tidak tahu harus bermula. Penganjur profesional menyesuaikan sistem pemfailan dan penyimpanan untuk keperluan khusus setiap pelanggan. Penganjur juga boleh mengajar kemahiran organisasi, penetapan matlamat dan pengurusan masa, dan dapat membantu mengatur pergerakan rumah dan penyimpanan rekod kewangan. Penganjur juga boleh bekerjasama dengan perniagaan untuk meningkatkan produktiviti dengan meningkatkan aliran kerja, sistem pemfailan, reka bentuk ruang dan amalan pengurusan masa. National Association of Profession Organizer menawarkan nasihat, latihan dan pensijilan kerjaya.

Pemulihan

Kawasan reka bentuk dalaman ini memerlukan beberapa kemahiran atau latihan dalam pertukangan, lukisan, pembinaan umum atau melepa. Pereka pemulihan, juga dipanggil ahli pemuliharaan, pakar dalam memelihara dan memulihkan ciri dan perabot vintaj. Banyak pemulih yang mengkhususkan diri dalam bidang pemulihan tertentu, seperti perabot, kerja plaster, cat masa dan teknik melukis. Yang lain mungkin pakar dalam mendapatkan aksesori dan bahan vintaj untuk digunakan dalam projek pemulihan.

Perundingan Reka Bentuk

Banyak perniagaan reka bentuk dalaman didorong oleh produk - mereka menawarkan nasihat reka bentuk kepada pelanggan dan menjualnya perabot dan produk lain untuk mencapai gaya dan "rupa" tertentu. Dalam perniagaan reka bentuk jenis ini, pereka menghasilkan sebahagian besar wang mereka dari penjualan produk. Walau bagaimanapun, perniagaan pereka dalaman juga boleh memberi tumpuan kepada perundingan. Dalam jenis perniagaan ini, pereka menjual nasihat dan kepakaran mereka dan lebih sering dibayar mengikut jam, atau oleh projek. Beberapa perunding reka bentuk pakar dalam bidang seperti feng shui, atau bilik kanak-kanak.