Cara Menyiapkan iChat pada MacBooks

Sekiranya anda menggunakan MacBook untuk perniagaan anda, anda boleh menggunakan iChat untuk berhubung dengan klien dan rakan kongsi di seluruh dunia menggunakan mesej teks, audio dan video iChat. Kedua-dua MacBook Pro dan MacBook Air dilengkapi dengan mikrofon, pembesar suara dan kamera FaceTime. Yang anda perlukan hanyalah sambungan Internet dan akaun untuk mula menggunakan iChat. Sekiranya anda menggunakan iCloud, anda sudah mempunyai akaun me.com yang boleh anda gunakan. Sekiranya tidak, anda boleh mendaftar untuk mendapatkan akaun percuma. Sekiranya kenalan anda menggunakan perkhidmatan lain, anda boleh menggunakan iChat untuk log masuk dengan Google Talk, AIM, Yahoo dan Jabber.

Membuat Akaun dan Melog masuk

1

Tekan butang "Command" dan "Space Bar" secara serentak untuk membuka Spotlight pada MacBook anda. Ketik "iChat" di medan carian dan tekan "Enter" untuk melancarkan iChat. Wizard Penyediaan Akaun dibuka. Baca mesej pembukaan dan klik "Teruskan."

2

Klik menu "Jenis Akaun" dan pilih jenis akaun yang ingin anda gunakan; pilih dari me.com, Mac.com atau perkhidmatan lain, seperti Yahoo, Google Talk atau Jabber.

3

Lancarkan "System Preferences" dan pilih "iCloud" jika anda belum mempunyai jenis akaun yang tersedia. Klik "Buat ID Apple" dan daftar untuk akaun me.com percuma.

4

Taipkan nama dan kata laluan ahli anda di medan teks yang sesuai. Klik "Teruskan." Wizard mengesahkan nama pengguna dan kata laluan anda. Klik "Selesai." Tetingkap iChat Buddies dibuka.

Berhubung dengan Orang Lain

1

Klik menu "Buddies" di bahagian atas skrin dan pilih "Add Buddy." Kotak dialog dibuka.

2

Pilih jenis akaun yang digunakan oleh kenalan anda dari menu "Tambahkan ke" di kotak dialog. Taipkan nama akaun orang itu di medan teks.

3

Klik menu "Tambah ke Kumpulan" di kotak dialog dan pilih kumpulan untuk orang tersebut.

4

Taipkan nama depan dan nama belakang orang itu dalam bidang teks yang sesuai dan klik butang "Tambah". IChat memaparkan nama orang itu dalam Senarai Teman dan menunjukkan jika orang itu berada dalam talian, luar talian atau tidak.

5

Klik dua kali nama dalam Senarai Teman untuk memulakan perbualan teks dengan orang itu. Tetingkap sembang dibuka. Ketikkan mesej anda di medan teks dan tekan "Return" untuk mengirim mesej. Apabila orang itu bertindak balas, tindak balas itu muncul di tingkap.

6

Pilih nama dalam Daftar Teman dan klik butang "Telefon" di bahagian bawah tetingkap untuk memulakan sembang audio. Untuk mengubah sembang audio menjadi sembang video, klik butang "Video". Tutup tetingkap Sembang untuk menamatkan panggilan.

7

Tahan kekunci "Perintah" sambil mengklik nama dalam Senarai Teman untuk menghantar jemputan untuk sembang berbilang orang. Pilih "Teks", "Video" atau "Audio" sembang. Setiap orang boleh menerima jemputan jika dia berada dalam talian.

8

Klik menu "Teman" sambil berbual dengan seseorang dan pilih "Bagikan Skrin Saya" untuk membiarkan orang itu melihat skrin komputer anda. Pilih "Minta Berkongsi" untuk mengundang rakan anda untuk berkongsi skrinnya.