Cara Memeriksa SWR Dengan Penguat Linear

Walaupun dengan peningkatan komunikasi selular, rangkaian radio tetap menjadi bahagian penting dalam komunikasi perniagaan, terutama untuk perniagaan kecil seperti syarikat trak dan keselamatan. Pemilihan, pemasangan dan penentuan kedudukan antena yang tepat sangat penting untuk pengoperasian pemancar radio yang betul, terutama jika penguat linier digunakan untuk meningkatkan isyarat radio. Menentukan SWR (nisbah gelombang berdiri) mengesahkan sama ada antena diletakkan dengan betul. SWR yang terlalu tinggi sebenarnya boleh merosakkan penguat dan pemancar. Anda harus menentukan SWR pemasangan antena anda berkaitan dengan penguat anda sebelum anda menggunakan peralatan radio anda.

1

Matikan pemancar dan penguat linier anda dan cabut antena anda dari pemancar linier anda. Tetapkan suis pada meter SWR anda ke FWD.

2

Sambungkan kabel pelompat dari bicu antena pada penguat anda ke penguat atau bicu pemancar pada meter SWR.

3

Sambungkan kabel antena ke soket antena pada meter SWR.

4

Hidupkan pemancar anda dan kemudian alihkan penguat anda ke mod AM. Hidupkan penguat jika tidak diatur untuk menyala secara automatik semasa anda menghidupkan pemancar anda.

5

Periksa meter SWR untuk memastikan bacaannya kurang daripada 2.0. Letakkan semula antena atau potong kabel antena untuk mengurangkan jarak di antara ia dan penguat jika membaca 2.0 atau lebih. Potong tiang antena atau ganti antena jika anda tidak dapat membacanya di bawah 2.0 setelah penempatan semula berulang.