Cara Mengemukakan Tuntutan Dengan FedEx

Dengan penghantaran harian melebihi 8.5 juta pakej, FedEx mewakili salah satu pilihan perniagaan kecil untuk menghantar pakej kepada pelanggan, pelanggan dan pembekal. Pakej boleh menjalankan gamut dari sampul dokumen kecil hingga pakej besar yang mengandungi barang berharga dan pembelian lain-lain. Walaupun kebanyakan penghantaran akan hilang tanpa halangan, FedEx memang mempunyai proses tuntutan untuk membantu pelanggan mencari pakej yang hilang dan melaporkan kerosakan.

1

Cari nombor penjejakan anda dan maklumat penting lain untuk mengemukakan tuntutan dengan FedEx. Maklumat penting lain termasuk tarikh penghantaran pakej dan sebarang dokumentasi sokongan, seperti bukti yang berkaitan dengan nilai pakej.

2

Pilih kaedah untuk memfailkan. FedEx menawarkan pilihan kepada pelanggan untuk mengemukakan tuntutan melalui pos, e-mel, faks atau dalam talian.

3

Hubungi khidmat pelanggan FedEx di 800-463-3339. Perniagaan kecil dengan wakil FedEx yang berdedikasi harus memanggil wakil mereka. Nasihatkan mereka tentang perlunya membuat tuntutan dan minta nombor kawalan untuk membantu memproses tuntutan anda. Masukkan nombor kawalan ini, yang sering disebut nombor tag panggilan, pada borang tuntutan sebelum menyerahkannya.

4

Muat turun dan lengkapkan borang tuntutan. Lengkapkan semua maklumat yang diperlukan pada borang tuntutan, termasuk maklumat pengirim dan penerima, seperti nama, alamat dan maklumat hubungan. Masukkan maklumat yang berkaitan dengan nombor penjejakan, nombor kawalan dan alasan tuntutan, termasuk kerosakan atau kerugian. Lengkapkan bahagian maklumat pihak menuntut.

5

Cetak borang tuntutan dan hantarkan borang, bersama-sama dengan dokumentasi sokongan, melalui kaedah pilihan anda. E-melkan borang tuntutan ke [email protected], faks borang ke 877-229-4766 atau hantarkan borang ke:

FedEx

Jabatan Tuntutan Kargo

Peti Surat 256

Pittsburgh, PA 15230

6

Hantarkan borang tuntutan yang lengkap dalam talian. Pengguna FedEx yang berdaftar boleh memilih untuk menghantar borang tuntutan yang lengkap secara dalam talian dan bukannya menghantar e-mel, mengirim faks atau menghantar borang tuntutan.