Strategi Membuat Keputusan dalam Perniagaan

Sebagai pemimpin perniagaan, anda harus ingat bahawa anda, pertama dan paling utama, adalah pemimpin. Sekiranya anda harus membuat keputusan sendiri, maka perkara-perkara pada amnya sangat mudah. Anda cukup mengenali diri sendiri untuk mengetahui apa yang sesuai untuk anda dan apa yang tidak dan menjalankan perbahasan dalaman dengan diri sendiri tidaklah sesukar melakukan perkara yang sama dengan manusia lain ketika memikirkan kemungkinan penyelesaian masalah.

Sebaliknya, perkara menjadi sangat rumit dengan sangat cepat semasa anda memimpin kumpulan. Inilah inti pembuatan keputusan dalam perniagaan.

Contoh yang baik adalah ketika anda berusaha memimpin rakan anda menyeberangi sungai. Anda mungkin pernah menyeberangi banyak sungai sebelum ini, dan ini tidak akan menjadi sangat sukar jika anda melakukannya sendiri. Walau bagaimanapun, anda tidak pernah bersama rakan anda ketika menangani masalah seperti ini sebelumnya dan, sejujurnya, anda tidak tahu bagaimana membuat keputusan itu apabila anda juga harus memimpin orang.

Anda akan berusaha mencari-cari perkara seperti kelajuan sungai dan berusaha memutuskan sama ada anda hanya perlu membuang keseluruhan proses membuat keputusan dan hanya perlu melakukannya. Sebagai alternatif, anda boleh menangguhkan semuanya sehingga esok dan hanya berkhemah di tebing sungai.

Selepas beberapa ketika, anda mendengar salah seorang rakan anda dengan penuh kemenangan mengumumkan bahawa mereka menemui log dan mencadangkan seluruh kumpulan harus menyeberang di log. Sekarang anda mempunyai konflik dalaman antara memilih apa yang kelihatan seperti penyelesaian tercepat dan termudah dan bahaya yang berpotensi dan log yang kehilangan keseimbangan dan memberikan seluruh kumpulan anda ke sungai. Anda dan rakan anda berkumpul dan membahaskan kebaikan dan keburukan dari semua pilihan anda yang berbeza, seperti berpusing kembali, berjalan melalui sungai, pergi dengan idea log, dan teruskan dengan mencari sehingga anda mencari jalan keluar yang lebih baik.

Prosesnya adalah proses meta. Anda tidak hanya membuat keputusan mengenai pilihan mana yang harus dipilih, anda juga membuat keputusan tentang cara membuat keputusan mengenai pilihan mana yang harus dipilih.

Seperti yang anda pergi melalui proses ini, anda kemungkinan besar akan melalui sejumlah besar membuat keputusan Strategie s . Ini adalah cara di mana kita membuat pilihan berdasarkan maklumat yang ada pada kita; sama ada cara memilih pilihan untuk semester berikutnya, cara menyeberangi sungai, atau bagaimana memajukan perniagaan kita ke hadapan.

Adalah penting sebagai pemimpin bahawa anda mengetahui strategi membuat keputusan yang berbeza kerana menggunakan strategi yang tepat pada waktu yang salah dapat membuktikan malapetaka bagi perniagaan anda.

Sebilangan besar orang mengalami percubaan dan kesilapan ketika membuat keputusan, bergantung pada pengalaman, baik dan buruk, untuk mengetahui langkah apa yang harus diambil selanjutnya. Tetapi bagaimana jika anda melihat situasi baru yang tidak seperti apa yang telah anda hadapi sebelum ini? Anda perlu mempunyai strategi membuat keputusan untuk yang biasa dan yang tidak dikenali.

Terdapat empat jenis keputusan strategik yang dapat anda mulai pakai dengan segera, sama ada anda menghadapi situasi yang biasa atau yang baru.

Membuat Keputusan Analisis

Strategi ini adalah apabila anda mempunyai semua maklumat yang relevan dengan situasi tertentu di hujung jari anda. Ini adalah kaedah dan melibatkan urutan langkah yang teratur untuk membuat keputusan. Anda bergantung pada maklumat yang objektif dan dapat dilihat dengan mudah. Ini adalah strategi yang sangat menarik kerana cara itu membuat keputusan yang rumit dalam rangkaian potongan yang lebih kecil.

Berhati-hatilah dengan kaedah ini, kerana keselesaan logik kadang kala menyesatkan. Anda mungkin memutuskan bahawa anda mempunyai wang yang cukup untuk memastikan perniagaan anda berjalan sepanjang tahun tanpa benar-benar melihat keadaan aliran tunai anda.

Membuat keputusan analitik sangat sesuai apabila anda mempunyai tujuan yang jelas dan mudah ditentukan, dapat mengakses semua maklumat yang anda perlukan, dan mempunyai pengalaman untuk mengetahui maklumat mana yang relevan dan maklumat mana yang tidak. Anda juga perlu mempunyai masa untuk melalui keseluruhan proses analisis.

Kelebihan

Ini adalah strategi yang serba boleh dan metodis dan sangat mudah untuk disampaikan kepada rakan dan pekerja anda. Ia berfungsi dengan baik apabila anda dapat mewakili pemboleh ubah dan hasil dari segi nombor.

Keburukan

Ia hanya berguna dalam keadaan yang cukup spesifik untuk memenuhi semua syarat. Ia juga memerlukan pengalaman untuk dijalankan dengan cepat. Oleh itu, tidak mudah dilakukan untuk pemula.

Membuat Keputusan Heuristik

Strategi ini paling tepat apabila anda tidak mempunyai semua maklumat yang anda perlukan tetapi anda mempunyai gabungan beberapa maklumat dan pengalaman yang ada. Heuristik pada dasarnya membolehkan anda membuat generalisasi berdasarkan sedikit maklumat yang anda ada.

Ikuti keadaan semasa anda memandu. Anda melihat dua lampu merah muncul kira-kira selebar kereta tepat di hadapan anda dan anda secara tidak langsung menginjak brek. Anda tidak melalui proses analitik yang panjang untuk mencari tahu apakah itu benar-benar lampu brek kereta dan apa maksudnya. Anda hanya ingat dari pengalaman masa lalu bahawa lampu merah seperti itu adalah lampu brek kereta dan anda tahu bagaimana bertindak balas terhadapnya.

Heuristik tidak berfungsi sepanjang masa, tetapi ia berfungsi cukup kerap sehingga kita dapat mempercayainya dalam banyak keadaan. Anda harus menggunakannya apabila anda mempunyai heuristik yang tepat untuk keadaan dan banyak keyakinan terhadapnya dan ketepatannya. Tidak semestinya ada akibat yang sangat besar untuk menjadi salah.

Kelebihan

Ini adalah strategi yang mudah dan cepat dan boleh menjadi bawah sedar dengan latihan yang cukup, membiarkan minda anda bebas memikirkan perkara lain.

Keburukan

Heuristik dapat membuat anda merasa aman, yang boleh membahayakan ketika menghadapi situasi baru. Anda mungkin juga bergantung pada petunjuk yang salah untuk membimbing keputusan anda, yang jelas akan menghasilkan keputusan yang salah.

Membuat Keputusan Kepakaran

Pengambilan keputusan seperti ini bergantung pada kepakaran dan kecekapan anda dalam sesuatu bidang. Ini adalah ketika anda mengetahui banyak tentang sesuatu dan mempunyai pengalaman yang cukup sehingga kebanyakan keputusan anda bersifat intuitif. Anda mengenali maklumat dan menyatukannya tanpa terlalu memikirkannya, walaupun tidak sesuai dengan pandangan orang lain.

Pelaut yang berpengalaman, misalnya, biasanya akan mengetahui jika akan hujan lebih awal dan lebih mudah daripada orang baru. Kadang kala semua maklumat yang mereka perlukan adalah pengambilan angin. Seorang pemula mungkin perlu melihat lebih banyak lagi, seperti awan dan sebagainya.

Pengambilan keputusan seperti ini berfungsi apabila anda mempunyai pengalaman yang cukup di suatu kawasan dan dapat dengan mudah memeriksa keputusan anda berdasarkan heuristik yang tepat.

Kelebihan

Pembuatan keputusan kepakaran cukup cepat dan menjadi penyebab banyak keputusan tepat yang biasanya berlaku pada tahap bawah sedar.

Keburukan

Oleh kerana sebahagian besar keputusan berlaku pada tahap bawah sedar, adalah perkara yang sukar untuk diajarkan, terutama perkara yang dilihat oleh pakar yang jelas, yang akan dianggap sukar oleh orang lain. Juga, ada kecenderungan orang untuk berfikir bahawa hanya kerana mereka pakar dalam satu bidang, maka mereka juga pakar dalam bidang lain.

Membuat Keputusan Rawak Pilihan

Ini mungkin kelihatan pelik, tetapi menjatuhkan duit syiling boleh dan merupakan kaedah yang sangat baik untuk membuat keputusan. Ini adalah kaedah paling mudah dan dapat menjimatkan masa dan bahkan berkesan apabila anda menggunakannya dengan betul.

Katakan anda harus membahagikan pekerja anda ke dalam pasukan yang berbeza dan ketahui bahawa dinamika interpersonal mungkin menyukarkan individu untuk memutuskan pasukan mana yang harus dilalui. Membuat keputusan secara rawak dapat menjadi cara yang efektif untuk mendapatkan pasukan orang tanpa harus menghadapi dinamika interpersonal yang mengikuti.

Strategi ini adalah kombinasi yang paling berkesan dengan akibat yang minimum, masa yang terhad, dan kekurangan strategi lain yang sesuai untuk dipilih. Anda juga harus menggunakannya apabila alternatif yang anda pilih mempunyai hasil yang serupa atau samar-samar sehingga tidak praktikal untuk membezakannya.

Kelebihan

Ini strategi yang cepat dan mudah.

Keburukan

Anda tidak akan mempunyai kawalan terhadap hasilnya.

Pada masa berikutnya anda berfikir untuk membuat keputusan, sama ada untuk perniagaan atau kehidupan peribadi anda, luangkan masa untuk memikirkan bagaimana anda berakhir di sana. Strategi apa yang anda gunakan? Adakah itu betul dalam keadaan itu? Apabila anda memahami bukan hanya keputusan yang anda buat tetapi juga bagaimana anda membuatnya, anda akan menjadi pembuat keputusan yang lebih baik, untuk kehidupan peribadi dan juga perniagaan anda.