Kesan Jenama Terhadap Tingkah Laku Pengguna

Sekiranya anda cukup tua untuk mengingati ketika pengeluar mula membuat jalan masuk ke pasar bijirin sarapan generik, maka anda mungkin menjadi penerima salah satu produknya. Sekembalinya dari kedai, ibu ekonomi anda mungkin telah menjinjing kotak di hadapan anda semasa anda menatapnya dengan bingung. Warna pada kotak kelihatan sama. Gambar kelihatan serupa. Tetapi bagaimana dengan nama di kotak itu? Dikatakan Permata Madu, bukan jenama kegemaran anda, Permata Madu. Itu bukan jenama anda. Ia adalah penipu!

Luaskan Definisi Kesan Jenama Anda

Reaksi anda mungkin membingungkan ibu anda, tetapi sangat masuk akal bagi orang-orang di Nielsen, syarikat penyelidikan pemasaran global yang pakar dalam mengkaji tingkah laku pengguna. Tinjauan Inovasi Produk Baru Globalnya mendapati bahawa hampir enam dari 10 pengguna lebih suka membeli produk baru dari jenama biasa dengan alasan yang mudah namun menarik: "Jenama dapat menandakan kualiti dan memberi inspirasi kepada keyakinan," kata Rob Wengel, naib presiden kanan dan pengarah urusan di Nielsen .

Jenama boleh menjadi aset paling kuat yang dimiliki oleh perniagaan, tetapi ini tidak semestinya memudahkan untuk ditentukan. Mungkin ini kerana dalam era digital, definisi telah diperluas dalam lingkup untuk merangkumi bukan sahaja syarikat dan produk utama tetapi juga orang. (Fikirkan mereka yang tanpa henti mempromosikan diri mereka di media sosial; mereka mewakili jenama, dan jenama itu adalah mereka. Kedua-duanya bergabung menjadi satu.)

Kamus Perniagaan membuat usaha yang baik dengan mendefinisikan jenama sebagai:

  • “Reka bentuk, tanda, simbol, kata-kata atau gabungan yang unik, digunakan untuk membuat gambar yang mengenal pasti produk dan membezakannya dari pesaingnya. Dari masa ke masa, imej ini dikaitkan dengan tahap kredibiliti, kualiti dan kepuasan di dalam minda pengguna. Oleh itu, jenama membantu pengguna yang ganas di pasar yang sesak dan kompleks dengan mengharapkan faedah dan nilai tertentu. "

Sebenarnya, ada satu langkah lagi, kata syarikat lain yang mengetahui beberapa perkara mengenai kesan jenama terhadap tingkah laku manusia. Gallup mengatakan bahawa pengguna mesti mengenal pasti dengan jenama, konsep yang disebutnya "penjajaran jenama." Ini membantu menjelaskan bagaimana penjenamaan dapat mempengaruhi persepsi pelanggan terhadap organisasi:

  • "Pengguna ingin masuk ke kedai, masuk ke dalam talian atau menghubungi pusat khidmat pelanggan dan mendapat pengalaman yang dijanjikan. Mereka mahu syarikat menyandarkan tagline mereka dan menindaklanjuti jaminan mereka. Apabila syarikat melakukan ini, pengguna akan menyesuaikan diri dengan jenama tersebut - dan akhirnya, akan mempercayainya. "

Amanah dapat membayar dividen yang besar untuk perniagaan, kata Gallup. Pengguna yang mengenal pasti jenama mungkin akan "memberikannya dompet dua kali lebih banyak daripada mereka yang tidak selaras dengan jenama yang sama. Penjajaran jenama membina kepercayaan - dan kepercayaan adalah pendahulu yang diperlukan untuk kejayaan jangka panjang mana-mana syarikat. "

Ketahui Kesan Penjenamaan Terhadap Tingkah laku Pengguna

Penjajaran jenama mungkin merupakan pengaruh yang paling kuat, tetapi banyak pengguna mengalami beberapa kesan jenama sebelum membuka dompet mereka. Kadang kala, perasaan itu setimpal dengan kos pembelian. Sama ada beg tangan berjenama, telefon pintar atau kenderaan, jenama yang dikenali:

  • Menciptakan keinginan. Ini sifat semula jadi manusia: apabila sesuatu kelihatan menarik dan kita fikir ia akan meningkatkan kehidupan kita, kita menginginkannya.
  • Menjadi sinonim dengan status dan prestij. Ini adalah salah satu sebab banyak pemilik perniagaan kecil yang meneliti banyak reka bentuk logo sebelum menetapkan yang "sempurna". Mereka tahu bahawa gambar itu sendiri hanya mempunyai janji untuk menyampaikan nilai-nilai yang hanya boleh disampaikan oleh ribuan perkataan bertulis. Sudah tentu, status dan prestij menyampaikan lebih daripada harga yang tinggi; mereka juga menunjukkan kualiti.
  • Mengesahkan harga diri. Ia juga dapat membantu membentuk kekurangan. Walau bagaimana pun, Brand Anew menyatakan bahawa “setiap individu mempunyai gambaran tertentu mengenai dirinya atau dirinya di dalam fikiran mereka. Apabila mereka membeli sesuatu, mereka mahu barang-barang itu sesuai dengan konsep diri mereka. "
  • Menimbulkan rasa kekitaan. Sebelum menjelang era pemasaran kandungan, jarang sekali para pemasar berbicara tentang pengguna yang ingin "menjalin hubungan" dengan syarikat dengan memahami budaya dan produknya dan apa yang berlaku di sebalik tabir. Sekarang mereka bercakap tentang perkara lain. Pada tahap terbaik, jenama adalah inklusif.

Sama seperti terdapat perbezaan antara perniagaan kecil dan perniagaan kecil yang besar, terdapat juga perbezaan antara jenama dan jenama "kuat". Oleh itu, jika anda mengesyaki anda harus meneliti jenama anda dengan tujuan memperkuatnya, ikuti naluri anda dan dapatkan pakar jenama untuk membantu anda. Gallup menunjukkan bahawa ia akan menghabiskan masa dengan baik:

  • "Hampir setiap syarikat mempunyai janji jenama yang memberitahu pengguna apa yang dapat mereka harapkan dari interaksi mereka dengan syarikat itu. Walau bagaimanapun, Gallup mendapati bahawa tidak setiap syarikat telah melakukan tugas yang berkesan untuk membuat dan menyampaikan janji jenama yang kuat . Dan untuk mewujudkan penjajaran jenama, syarikat mesti mengembangkan janji jenama yang kuat untuk memberi tahu pengguna apa yang dimaksudkan oleh syarikat, apa yang membuatnya unik dan mengapa mereka harus memilihnya daripada pesaingnya. "