Cara Menulis Surat Pengambilan

Perekrut dan pakar pekerjaan sering memperkenalkan syarikat tempat mereka bekerja untuk merekrut surat ke sekolah dan agensi pekerjaan, serta calon pemohon. Merekrut surat adalah kaedah yang berkesan untuk mendapatkan calon, yang bermaksud mencari calon pemohon dengan kelayakan yang diperlukan oleh organisasi anda untuk mengisi pekerjaan tertentu.

1

Kaji perihal jawatan yang anda rekrut dan bezakan antara kelayakan yang diperlukan dan kelayakan pilihan. Utamakan kelayakan yang diperlukan mengikut urutan kepentingan atau keperluan perniagaan.

2

Bina senarai yang mengandungi nama, tajuk dan alamat lengkap setiap penerima. Penerima yang dimaksudkan boleh merangkumi pemohon yang berpotensi, moderator lembaga pekerjaan, kaunselor kerjaya di kolej dan universiti atau persatuan profesional.

3

Buat surat perekrutan yang mempromosikan organisasi anda untuk mendorong minat pemohon terhadap organisasi anda. Perkenalkan syarikat anda dan perniagaan atau perindustriannya. Sekiranya organisasi anda adalah peneraju industri atau syarikat baru yang dinamik, tarik perhatian pembaca anda dengan menunjukkan reputasi perniagaan atau kedudukan syarikat.

4

Terangkan mengapa syarikat anda merekrut dan jenis jawatan sekiranya terdapat beberapa kekosongan. Berikan perincian mengenai setiap pekerjaan jika anda hanya mempunyai dua hingga tiga jawatan yang ada. Lampirkan senarai kekosongan sekiranya syarikat anda mengambil beberapa jawatan; kelaskan jawatan kosong untuk rujukan atau pengeposan lebih mudah oleh penerima.

5

Berikan penerangan mengenai budaya dan falsafah tempat kerja anda. Sertakan maklumat mengenai latihan dan pengembangan pekerja, serta peluang promosi. Sekiranya anda mempunyai dasar promosi syarikat dari dalam, sertakannya dalam keterangan anda.

6

Terangkan pakej faedah organisasi anda. Banding kepada pencari kerja yang melihat jumlah pampasan, yang merangkumi faedah. Nyatakan sama ada pekerja layak mendapat faedah segera semasa pengambilan atau jika ada tempoh menunggu. Senaraikan faedah penjagaan kesihatan syarikat anda, pilihan simpanan persaraan dan jadual kerja yang fleksibel. Sertakan maklumat yang berkaitan dengan faedah pekerja, pilihan saham dan pengiktirafan dan insentif pekerja.

7

Terangkan proses permohonan dari awal hingga akhir. Berikan perincian mengenai ujian pra-pekerjaan, penyelidikan latar belakang dan ujian dadah. Anggarkan masa yang diperlukan untuk memproses permohonan baru dan jumlah wawancara yang biasanya diharapkan sebelum pengurus membuat keputusan pengambilan pekerja mereka. Sertakan tarikh tutup permohonan dan tarikh pengambilan pekerja yang dikehendaki.

8

Selesaikan surat pengambilan anda dan simpannya lebih pendek daripada dua halaman. Jemput penerima untuk menghubungi anda untuk maklumat lebih lanjut dan sertakan laman web syarikat sekiranya anda menggunakan proses permohonan dalam talian. Tandakan nama dan tajuk pengurus pengambilan pekerja, jika sesuai. Jika tidak, berikan nama, tajuk dan alamat surat orang yang harus dihantar oleh pemohon untuk menghantar resume mereka.