Apakah Peluang & Ancaman yang Ditemui di Segmen Kasual Cepat Industri Restoran?

Segmen industri restoran yang cepat dan pantas mendapat momentum yang kuat pada awal tahun 2000an di Amerika Syarikat. Ia menaikkan gelombang perubahan budaya untuk mengubah cara orang Amerika makan makanan segera. Restoran cepat saji bangga menyediakan makanan secepat makanan segera seperti rantai makanan segera sambil menggunakan ramuan sihat, segar dan kadang-kadang tempatan untuk membuat makanan yang sihat. Pemimpin pasaran awal dalam segmen penyebab cepat termasuk Chipotle, Tokyo Joe's dan Soul Daddy's. Memahami peluang dan ancaman tersendiri yang terdapat dalam segmen pasaran ini dapat memberi anda lebih banyak gambaran mengenai apakah membuka restoran kasual cepat adalah peluang perniagaan yang baik untuk anda.

Peluang Luar

Selera orang berubah di Amerika Syarikat ketika mereka menjadi lebih sadar akan bahaya kesihatan memakan makanan segera dan makan siang cepat yang begitu popular pada pertengahan hingga akhir abad ke-20. Lebih banyak pengunjung daripada sebelumnya lebih memilih pilihan yang sihat berbanding makanan yang diproses berlemak. Restoran cepat saji mempunyai peluang untuk menentukan apa arti pemakanan makanan segera yang sihat bagi pengguna moden.

Ancaman Luaran

Rantai makanan segera tradisional mempunyai sistem pengedaran yang luas dan mapan serta jenama yang diiktiraf di seluruh dunia, dan mereka tidak duduk diam sementara segmen cepat saji berusaha untuk memperoleh bahagian pasaran dalam industri ini. Banyak rantai makanan segera yang popular, yang dulunya hanya menawarkan makanan yang tidak sihat, kini merangkumi salad, bungkus dan makanan ringan yang sihat dengan sebahagian kecil dari harga item menu restoran cepat saji. Ini dapat mengurangkan momentum segmen cepat-cepat dengan menghilangkan insentif pelanggan makanan segera yang setia untuk berhenti mengunjungi rangkaian kegemaran mereka.

Keadaan ekonomi yang semakin buruk dapat menghambat pertumbuhan segmen cepat-cepat, juga, kerana para pengusaha restoran di segmen ini menyaksikan selepas kemelesetan global yang bermula pada tahun 2008. Kos purata untuk makan tengah hari di restoran cepat saji berkisar antara $ 10 hingga $ 15, yang boleh menjadi terlalu mahal bagi orang yang berjuang untuk menjaga perbelanjaan mereka di bawah anggaran.

Peluang Dalaman

Model perniagaan restoran cepat saji memberi peluang untuk melaburkan lebih banyak wang ke dalam ekonomi tempatan mereka daripada rangkaian makanan segera yang besar. Rantai kasual cepat yang lebih kecil sering membeli produk, daging, dan bahan-bahan lain secara tempatan, yang memberi dorongan kepada ekonomi pertanian di mana sahaja restoran kasual berada. Peningkatan kecil ekonomi tempatan ini dapat sedikit meningkatkan permintaan dalam industri restoran tempatan, termasuk segmen cepat-cepat.

Restoran cepat saji sering membayar upah setiap jam lebih tinggi daripada rantai makanan segera tradisional. Ini memberi peluang untuk menarik pemohon pekerjaan yang lebih berpengalaman dan berkelayakan, seterusnya meningkatkan kualiti produk dan perkhidmatan.

Ancaman Dalaman

Model perniagaan yang unik dari segmen cepat-cepat memberikan sejumlah ancaman selain peluang. Dasar pengambilan dan pampasan yang menyediakan peluang dalaman berfungsi untuk meningkatkan kos restoran cepat saji berbanding dengan kedai makanan segera lain, misalnya, memaksa mereka untuk menjaga harga tinggi atau memotong margin keuntungan mereka.

Menggunakan pelbagai jenis bahan organik segar juga dapat mendedahkan rantai kasual dengan risiko kerosakan bahan dan sisa bahan yang lebih tinggi, sehingga kosnya meningkat lebih tinggi.