Cara Defragment iMac

Ketika cakera keras diisi, beberapa komputer membelah fail besar sehingga mereka boleh memuatkan beberapa ruang kecil. Fragmentasi ini melambatkan membaca dari dan menulis ke cakera keras sehingga anda masuk dan menyusun semula pemacu. Menurut Apple, sistem fail yang terdapat di dalam sistem operasi Macintosh OS X tidak menghadapi masalah ini. Walau bagaimanapun, Apple juga mengakui bahawa cakera keras anda dapat melambatkan dari masa ke masa, yang sama seperti yang berlaku apabila pemacu terpecah-pecah. Dalam keadaan ini, utiliti Pembaikan Cakera dapat menyelesaikan masalah dan mengembalikan prestasi cakera keras anda.

Membaiki Cakera Permulaan

1

Klik menu Apple, dan kemudian klik "Mulakan semula."

2

Tahan "Command-R" semasa komputer anda dimulakan semula. Lepaskan kekunci apabila skrin menjadi putih dan terdapat logo Apple di tengahnya.

3

Klik "Utiliti Disk" diikuti dengan "Teruskan."

4

Klik pemacu yang ingin anda perbaiki, hanya memilih dari item lekukan kanan dalam menu di sebelah kiri skrin.

5

Klik "Pertolongan Cemas," dan kemudian klik "Pembaikan Cakera." Sekiranya Mac anda dapat membaiki cakera, ia akan menyelesaikan prosesnya dan memberitahu anda bahawa cakera telah diperbaiki. Sekiranya tidak dapat dilakukan, anda mungkin perlu menghapus fail yang rosak atau memformat semula cakera anda. Dalam contoh ini, buat sandaran data anda sebelum cuba memperbaikinya.

Membaiki Cakera Bukan Permulaan

1

Tutup semua fail dan aplikasi yang telah anda buka.

2

Klik folder "Utiliti" di Launchpad, dan kemudian klik "Utiliti Disk."

3

Pilih cakera yang anda mahu perbaiki di menu di sebelah kiri. Hanya pilih item yang terdapat lekukan, dan hanya pilih cakera yang bukan cakera permulaan anda.

4

Klik "Pertolongan Cemas," dan kemudian klik "Pembaikan Cakera." Perbetulkan kesilapan jika timbul dengan mengikuti arahan. Jika tidak, setelah iMac memberitahu anda bahawa cakera telah diperbaiki, keluar dari utiliti.