Matlamat & Strategi Syarikat

Matlamat dan strategi mendorong kejayaan syarikat. Matlamat memberikan petunjuk ke mana syarikat menuju, sementara strategi menunjukkan bagaimana syarikat akan sampai ke sana. Matlamat yang diselaraskan dengan misi, visi dan nilai syarikat serta strategi yang diselaraskan dengan matlamat adalah elemen penting dalam kejayaan kedua-duanya.

Matlamat Bentuk Misi dan Visi

Misi dan visi syarikat meletakkan asas untuk tujuan perniagaan. Walaupun syarikat tidak mempunyai misi atau visi yang dinyatakan dan formal, kemungkinan pemilik perniagaan mempunyai idea yang baik mengapa syarikat itu wujud, siapa yang dilayan dan di mana ia diketuai. Unsur-unsur asas itu menyediakan kerangka kerja di mana syarikat menetapkan tujuan yang dirancang untuk membantu mereka bergerak ke arah visi mereka untuk mencapai misi mereka, kata Linda Pophal, perunding perancangan strategik dengan Strategic Communications, LLC.

Matlamat Dijelaskan Melalui Objektif

Walaupun tujuan menetapkan arah yang luas, mereka tidak cukup spesifik untuk menunjukkan dengan tepat apa yang ingin dilakukan oleh syarikat. "Kembangkan perniagaan kami" adalah tujuan bersama, tetapi tidak memiliki kejelasan untuk membenarkan syarikat dan pemimpin perniagaannya mengembangkan rancangan yang dirancang untuk mencapai hasil yang dapat diukur. Di situlah objektif dilaksanakan. Objektif khusus dan dapat diukur dan menunjukkan, secara khusus, apa yang diharapkan dapat dilakukan dan kapan. "Meningkatkan penjualan sebanyak 30 peratus selama 18 bulan ke depan di kawasan layanan utama" adalah contoh objektif yang dapat mendukung tujuan "Kembangkan perniagaan kami."

Strategi Memberi Arah

Setelah tujuan dan objektif dikembangkan, langkah seterusnya adalah menentukan strategi terbaik untuk mencapainya. Mengembangkan perniagaan mungkin melibatkan strategi menjangkau segmen pasaran baru. Atau mungkin melibatkan pengembangan produk dan perkhidmatan baru — atau perubahan harga. Perniagaan mesti memilih strategi yang paling sesuai dengan tujuan, objektif, misi, visi dan nilai mereka.