Cara Memindahkan RealPlayer ke Pemain VLC

Media digital biasanya digunakan untuk mengirim presentasi perniagaan, gulungan mendesis dan laporan industri. Sekiranya anda telah memperoleh fail dari rakan niaga atau kedai berita dan dalam format RealAudio, RealMedia atau RealMedia Variable Bitrate, klip dioptimumkan untuk dibuka dan dimainkan dalam RealPlayer RealNetworks. Sebagai alternatif kepada RealPlayer, anda juga boleh mengalirkan media dalam VLC. Walaupun VLC dikeluarkan oleh pembangun perisian yang berbeza daripada RealPlayer dan format asalnya, pemain media percuma dilengkapi untuk membaca fail RA, RM dan RMVB. Anda boleh mengawal pemutaran fail RealPlayer dalam VLC dengan hanya menggunakan beberapa arahan. Setelah anda menyediakan VLC, adalah mungkin untuk mengkonfigurasi pilihan sistem anda untuk menjadikan VLC sebagai aplikasi lalai untuk membuka klip dalam format RA, RM dan RMVB.

1

Muat turun VLC dari laman web pembangun perisian. Buka fail persediaan dan ikuti arahan untuk menyediakan pemain media pada sistem anda.

2

Lancarkan VLC. Pergi ke tab "Media" pada menu aplikasi dan pilih "Buka Fail ..."

3

Cari fail RA, RM atau RMVB di tetingkap penyemak imbas fail. Pilih item dan klik "Buka" untuk memuatkan media ke dalam VLC. Trek akan mula streaming dalam aplikasi.

4

Urus main balik fail dengan mengklik butang "Jeda / Main" pada bar kawalan. Atur kelantangan trek dengan menyesuaikan tahap suara pada bar slaid pembesar suara.

5

Tutup VLC apabila anda selesai mengalirkan fail. Kembali ke tab "Media" dan pilih "Keluar."