Cara Memulakan 501C3: Organisasi Bukan Untung

Organisasi bukan untung mengekalkan status bebas cukai mengikut Seksyen 501 (c) Seksyen 501 (Hasil) Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri (IRS). Memulakan organisasi bukan untung bermula dengan langkah yang sama dengan mewujudkan organisasi untuk keuntungan. Perbezaannya adalah bahawa bukan untung berusaha menghabiskan semua wang yang dikumpulkan untuk memenuhi penyataan misinya. Oleh itu, sementara bukan keuntungan boleh meminta sumbangan, menahan penggalangan dana dan menjual barang dan perkhidmatan, ia harus menghabiskan sebahagian besar penghasilannya untuk tujuan organisasi sambil mengehadkan kos operasi dan gaji.

1

Menubuhkan syarikat dengan Setiausaha Negara atau melalui peguam atau firma pendaftaran perniagaan dalam talian. Bayaran pemfailan negeri berbeza dari negeri ke negeri; Bayaran korporat Texas adalah $ 308 ditambah sebarang kos perkhidmatan jika anda menggunakan pihak ketiga. Dokumen syarikat merangkumi Artikel Pemerbadanan, undang-undang kecil dan minit mesyuarat awal.

2

Namakan dewan pengarah jika anda belum melakukannya dalam dokumen penggabungan awal. Penggabungan dalam beberapa kes boleh dilakukan dengan satu orang yang berkhidmat di semua jawatan dewan, tetapi beberapa negeri memerlukan orang yang berbeza untuk berkhidmat di setiap posisi dewan. Texas memberi mandat kepada sekurang-kurangnya tiga anggota dewan, dengan presiden dan setiausaha adalah orang yang berbeza.

3

Borang Fail SS-4 dengan IRS untuk mendapatkan Nombor Pengenalan Majikan (EIN). Ini adalah nombor pengenalan cukai yang diperlukan untuk memohon status bebas cukai.

4

Borang Fail 1023, Permohonan Pengiktirafan Pengecualian dengan IRS setelah anda memperoleh EIN. Ini adalah aplikasi untuk status bebas cukai persekutuan dengan IRS.

5

Hubungi bahagian cukai di negeri anda untuk menentukan sama ada organisasi mesti mengajukan pengecualian negeri juga. Setiap negeri mempunyai keperluan yang berbeza; Texas menghendaki Borang 202 diajukan kepada Pengawas Akauntan Awam Texas.

6

Tunggu surat kelulusan persekutuan dan negeri yang memberikan status bebas cukai. Anda tidak dibenarkan meminta atau menjalankan perniagaan yang dikecualikan cukai sehingga surat-surat ini diterima.