Cara Mengeksport Semua Item Kalendar iPhone & Import ke Gmail

Sekiranya anda menggunakan aplikasi kalendar Gmail dan memiliki iPhone, anda boleh mengeksport item kalendar iPhone anda dan mengimportnya ke dalam kalendar Gmail anda. Ini memungkinkan untuk melihat acara yang disimpan di aplikasi Kalendar telefon anda dan dalam talian di akaun Gmail anda. Sebelum anda dapat mengeksport item Kalendar dari iPhone, anda mesti menambahkan akaun Gmail ke iPhone anda.

Buat Akaun Google iPhone

1

Ketuk ikon "Tetapan" di skrin utama iPhone, kemudian tatal ke bawah dan ketuk "Mel, Kenalan, Kalendar."

2

Ketuk pilihan "Tambah Akaun" dan pilih "Gmail" dari senarai.

3

Taipkan nama anda, alamat Gmail, kata laluan Gmail dan keterangan pilihan ke dalam bidang yang tersedia. Ketik "Seterusnya." Benarkan iPhone menyambung ke akaun Gmail anda secara automatik. Senarai pilihan akan muncul.

4

Ketuk pilihan "Hidup / Mati" di sebelah "Kalendar" untuk menukarnya ke "Hidup". Amaran timbul muncul.

5

Ketuk pilihan "Simpan di iPhone Saya", kemudian ketuk "Simpan."

Eksport ke Kalendar Gmail

1

Ketik ikon "Kalendar" di skrin utama iPhone anda.

2

Ketuk tarikh yang mengandungi acara yang ingin anda eksport ke kalendar Gmail anda. Ketik acara di bawah kalendar. Ketuk butang "Edit" di sudut kanan atas skrin.

3

Ketuk pilihan "Kalendar", kemudian ketuk alamat e-mel Gmail anda di bawah bahagian "Gmail" untuk meletakkan tanda semak di sebelahnya. Ketik "Selesai" dua kali. IPhone anda diselaraskan secara automatik dengan akaun Gmail anda dan menambahkan acara ke kalendar Gmail anda.

4

Buka penyemak imbas anda, lawati laman web Google, dan klik "Lagi" di bahagian atas halaman. Pilih "Kalendar" untuk melihat kalendar Gmail anda. Acara itu muncul di kalendar anda.