Bagaimana Hukum Penawaran & Permintaan Mempengaruhi Pasar Tenaga Kerja?

Hukum penawaran dan permintaan berlaku di pasar mana pun, di mana pun orang membeli dan menjual barang dan perkhidmatan. Pasaran buruh tidak berbeza. Sementara kita berbicara tentang pasar tenaga kerja seolah-olah satu pasar monolitik, dalam jumlah tenaga kerja keseluruhan 155 juta, ada banyak subseksyen, masing-masing tunduk pada undang-undang penawaran dan permintaan.

Bekalan

Penawaran tenaga kerja ditentukan oleh populasi, imigrasi dan penyertaan tenaga kerja - berapa banyak orang dewasa yang bekerja atau secara aktif mencari pekerjaan. Penawaran tenaga kerja dapat dipengaruhi oleh pekerja tambahan yang memasuki angkatan kerja, yang cenderung menekan kadar upah. Pekerja yang meninggalkan tenaga buruh, baik kerana mereka akan pensiun atau menjadi putus asa untuk mencari pekerjaan, cenderung menyokong kadar upah. Semakin tinggi kadar upah, semakin banyak orang yang ingin bekerja, tetapi bahagian penawaran hanya separuh pasaran.

Permintaan

Permintaan tenaga kerja berasal dari permintaan untuk barang dan perkhidmatan yang dihasilkan oleh buruh. Permintaan yang kuat terhadap produk menghasilkan permintaan tenaga kerja untuk menghasilkannya. Apabila kadar upah tinggi, majikan mengehadkan jumlah pekerja yang mereka ambil. Pekerja yang meningkatkan kemahiran mereka dapat meningkatkan permintaan untuk perkhidmatan mereka, kerana mereka lebih produktif kepada majikan mereka.

Gaji minimum

Setiap kali Kongres memilih untuk menaikkan gaji minimum, perdebatan meletus mengenai kesannya terhadap pengangguran. Sekiranya pekerja digaji dengan gaji minimum yang berlaku, maka minimum yang diamanatkan oleh pemerintah akan meningkatkan pengangguran. Lebih ramai pekerja akan mencari pekerjaan mencari gaji yang lebih tinggi; pada masa yang sama, majikan akan memberhentikan pekerja kerana mereka tidak dapat - atau tidak - membayar mereka lebih banyak daripada yang ditentukan oleh pasaran bebas.

Kesatuan

Kesatuan biasanya berunding untuk meningkatkan skala gaji mereka atau untuk mengehadkan ukuran keahlian mereka. Kesatuan kraf yang terdiri daripada anggota dalam perdagangan tertentu dapat menyekat penawaran tenaga kerja dengan menghendaki majikan hanya mengambil pekerja kesatuan pekerja. Dengan bekalan pekerja yang terhad, hasilnya adalah upah yang lebih tinggi. Kesatuan inklusif mengatur semua pekerja yang ada dan kemudian melakukan perundingan bersama untuk upah yang lebih tinggi. Upah yang lebih tinggi mengurangkan permintaan pekerja diambil.

Pertandingan Asing

Kesan buruh yang murah dari luar negara telah menurunkan gaji AS walaupun pekerjaan telah hilang. Dunia Ketiga mempunyai bekalan tenaga kerja yang hampir tidak terbatas, yang semakin mahir dengan berlalunya masa. Tenaga kerja Amerika mesti memperoleh kemahiran baru untuk terus berdaya saing di pasaran global.