Apa itu Legenda di Powerpoint?

Tetapan lalai untuk tayangan slaid elektronik Microsoft PowerPoint mengambil penonton dari slaid pertama, selalunya tajuk, hingga slaid akhir atau terakhir. Walaupun kemajuan linier ini adalah salah satu cara untuk menjalani persembahan, mungkin bermanfaat untuk menambahkan legenda yang memberi penonton wawasan mengenai apa yang akan datang. Legenda, yang mungkin hanya beberapa perkataan atau koleksi bentuk dan gambar yang terperinci dan berwarna-warni, merangkum perincian persembahan PowerPoint pada satu atau beberapa slaid di geladak slaid.

Pengenalan

Legends adalah petunjuk visual bergambar yang memberikan maklumat penonton yang membantu mereka memahami sesuatu gambar. Dalam banyak kes, legenda mungkin merupakan carta kecil dengan warna dan angka, memberikan ringkasan sekilas. Walaupun legenda tidak diperlukan ketika bekerja dengan Microsoft PowerPoint, mereka dapat memberikan gambaran mengenai slaid yang merangkumi persembahan.

Spesifikasi Slaid

Sama ada tayangan slaid anda adalah sebilangan kecil slaid atau dek elektronik yang beratus-ratus, legenda PowerPoint adalah cara cepat untuk mengatur maklumat di dalamnya. Tidak ada peraturan yang berbeza untuk legenda dalam PowerPoint - reka bentuk terserah kepada penciptanya. Slaid dapat memanfaatkan legenda yang menunjukkan penonton dengan tepat di mana persembahan. Sebagai contoh, untuk nada penjualan PowerPoint, legenda yang optimum dapat menunjukkan nombor slaid yang menggambarkan produk, nombor slaid yang menggambarkan harga dan nombor slaid yang menerangkan faedah menggunakan atau membeli produk. Contoh legenda lain mungkin menyebutkan spesifik dalam slaid, seperti legenda yang menunjukkan bilangan gambar, carta dan ringkasan dalam persembahan.

Persediaan

Walaupun PowerPoint tidak dilengkapi dengan generator legenda, membuatnya adalah proses yang cepat apabila anda memanfaatkan alat bentuk perisian yang disertakan. Terletak di menu "Sisipkan" tab "Bentuk", bentuknya meliputi segi empat tepat dan reka bentuk lain yang dapat Anda tetapkan warna, kemudian bentuk menjadi legenda pada slaid. Dalam kebanyakan kes, melukis sebuah segi empat tepat, mengisinya dengan warna dan mengetik teks adalah asas bagi legenda asas. Setelah anda mempunyai segi empat tepat atau bentuk pertama, salin dan tampal untuk menjimatkan masa persediaan.

Pertimbangan

Seperti legenda di buku, di chart dan di tempat lain, legenda di PowerPoint berisiko menjadi ketinggalan zaman. Sekiranya legenda anda mengarahkan penonton ke arah nombor slaid, misalnya, memasukkan atau mengeluarkan satu slaid akan mengubah segala-galanya di gelongsor. Ini bermaksud bahawa membuat dan menambahkan legenda tidak berakhir dengan penyisipannya ke dalam persembahan - ini adalah proses yang berterusan untuk memastikan ketepatan yang berterusan.