Ciri-ciri Pakej Perakaunan QuickBooks

QuickBooks, dari Intuit, adalah rangkaian pengurusan perakaunan dan perniagaan yang komprehensif yang direka untuk perniagaan kecil dan sederhana. Intuit juga menawarkan pakej perakaunan khusus, QuickBooks Accountant, yang merangkumi ciri khas untuk akauntan. Pakej QuickBooks Accountant 2013 dirancang untuk mempermudah aliran kerja dan komunikasi antara akauntan dan beberapa pelanggan, selain menawarkan fungsi QuickBooks teras untuk mendaftarkan transaksi kewangan dan menghasilkan beberapa jenis laporan.

Fungsi Teras

Inti pentingnya, QuickBooks Accountant adalah antara muka pembukuan yang dipermudahkan, membantu anda merekod urus niaga kewangan seperti perbelanjaan, penjualan, pendapatan dan gaji. Untuk tujuan penganggaran, QuickBooks membolehkan anda memasukkan perbelanjaan berulang seperti gaji dan sewa, serta memproyeksikan pendapatan masa depan anda. Untuk rekod kewangan, anda juga boleh menyambungkan QuickBooks Accountant ke perisian perbankan dalam talian untuk secara automatik mencerminkan perubahan dan pemindahan baki sebenar - semuanya melalui templat yang dimuatkan seperti lejar kemasukan dua kali atau hamparan untung rugi.

Melapor

Salah satu kelebihan hebat dari QuickBooks Accountant berbanding penyelesaian seperti spreadsheet biasa adalah kemudahan di mana anda dapat menghasilkan laporan dan grafik. Dengan menggunakan data yang anda masukkan, Akauntan QuickBooks secara automatik dapat menghasilkan laporan seperti kunci kira-kira, kunci untung dan rugi, atau penyata aliran tunai - yang boleh anda bahagikan dan tambah dengan grafik untuk mengenal pasti item seperti perbelanjaan terbesar anda. Semua ciri ini tersedia di bawah menu Laporan yang mudah, dan anda boleh membuatnya setiap saat untuk menggambarkan data terkini perniagaan anda.

Kebolehgunaan

Sebilangan perubahan terbesar dalam Akauntan 2013 berbanding versi sebelumnya adalah dalam bidang kegunaan - perubahan ini secara amnya mempermudah antara muka dan meningkatkan kelajuan transaksi. QuickBooks Accountant 2013 membolehkan anda memasukkan atau mengklasifikasikan semula data secara berkelompok, yang bermaksud anda boleh mengimport nombor dari fail QuickBooks lain dan spreadsheet Excel. Anda dapat dengan cepat menyediakan pelanggan perakaunan baru dengan mengimport data ke dalam templat, dan juga dapat mengerjakan dua fail syarikat secara serentak di jendela yang berbeza. Akauntan 2013 juga menjadikan menu dan bar alat lebih mudah disesuaikan, yang membolehkan anda menjadikan alat yang paling kerap anda gunakan lebih mudah diakses.

Komunikasi

QuickBooks Accountant membolehkan anda menghantar entri jurnal kepada pelanggan secara langsung dari program, tanpa perlu mencetak dokumen atau mengeksportnya sebagai PDF. Program ini menghantar catatan jurnal sebagai lampiran e-mel ke alamat e-mel yang tertera di bawah maklumat syarikat. Pakej ini juga memaparkan semua pelanggan anda dalam menu utama yang dapat disusun untuk memudahkan mencari fail. Sekiranya anda tergesa-gesa untuk menghantar fail pelanggan, program ini merangkumi alat dan widget untuk menangkap kesalahan biasa dan memberi amaran kepada anda mengenai masalah rekonsiliasi antara akaun.