Cara Beritahu Apa Versi iPod Yang Anda Miliki

Semasa Apple mengembangkan sistem operasi yang lebih kuat dan pembangun aplikasi membuat aplikasi yang lebih maju, penting untuk mengetahui versi iPod yang anda miliki. IPod anda mungkin gagal memuat turun atau mengoperasikan aplikasi dan fungsi lain yang lebih baru, atau ia mungkin terus rosak. Sekiranya anda berhasrat untuk menjual iPod anda, anda boleh mendapatkan harga yang lebih tinggi dengan menerangkan versi dengan tepat. Sejak 2007, Apple telah menghasilkan lebih daripada 30 jenis iPod dengan versi khusus mereka sendiri.

1

Tentukan sama ada iPod anda adalah iPod Touch, Shuffle, Nano atau Classic. IPod Touch adalah model terbaru, menampilkan kaca, skrin paparan pelbagai sentuhan. IPod Classic mempunyai dail "roda klik" bulat dengan skrin media kecil. Nano adalah peranti berbentuk persegi dengan skrin paparan multi-sentuhan kecil. Terakhir, iPod Shuffle adalah keluarga iPod terkecil; ia adalah alat berbentuk persegi yang menampilkan dail roda klik tanpa skrin paparan.

2

Tentukan jenis dan saiz pemacu. Lihat di bahagian belakang iPod untuk mengenal pasti maklumat, termasuk kapasiti pemacu. Model lama dilengkapi dengan cakera keras dan biasanya lebih besar dan lebih berat daripada rakan sejenisnya yang moden. Versi yang lebih baru adalah teknologi pemacu keadaan pepejal yang lebih ringan dan lebih kecil.

3

Tentukan generasi iPod. Dengan setiap model, Apple mengembangkan beberapa sub-model, atau generasi, dalam satu siri. Generasi yang lebih tua sering mempunyai skrin monokrom, roda navigasi dan sambungan FireWire. Generasi baru biasanya menampilkan skrin yang lebih besar, kapasiti pemacu keadaan pepejal yang lebih besar, warna disesuaikan, skrin paparan Retina khas Apple, port USB, pembesar suara dan kemampuan untuk memaparkan video.

4

Pasangkan iPod anda ke komputer anda dengan kabel segerak. Mulakan iTunes. Baca maklumat di bahagian Ringkasan di bawah "iPod." ITunes menyenaraikan kapasiti pemacu iPod, versi perisian dan nombor siri anda.

5

Layari ke laman web pengenalan iPod Apple (pautan di Sumber) untuk melihat pelbagai model dengan penerangan terperinci dan foto setiap iPod yang dihasilkan.