Tujuan Analisis Kewangan

Pelabur atau syarikat individu yang berminat untuk melabur dalam perniagaan kecil menggunakan teknik analisis kewangan dalam menilai maklumat kewangan syarikat sasaran. Dengan memeriksa penyata kewangan masa lalu dan semasa - kunci kira-kira, penyata pendapatan dan penyata aliran tunai - bakal pelabur dapat membentuk pendapat mengenai nilai pelaburan dan jangkaan prestasi masa depan. Analisis kewangan juga dapat membantu pemilik perniagaan kecil kerana mereka mempertimbangkan kesan keputusan tertentu, seperti meminjam, pada syarikat mereka sendiri.

Penyata kewangan

Sekiranya firma berminat melabur dalam perniagaan kecil, penganalisis kewangannya kemungkinan akan memeriksa penyata kewangan masa lalu dan semasa syarikat. Objektifnya adalah untuk mengetahui kelemahan dan kemungkinan masalah yang harus dibincangkan dengan pemilik syarikat. Para penganalisis akan mencari pergerakan item yang tidak biasa dari tahun ke tahun dan corak dalam pendapatan dan keuntungan. Pertumbuhan yang stabil biasanya positif, dan kenaikan yang teruk mungkin merupakan tanda perselisihan. Penyata aliran tunai harus menunjukkan bagaimana perniagaan biasanya memperoleh dan menggunakan wang tunai. Pasukan pengurusan perniagaan kecil mungkin melakukan analisis serupa sebagai bagian dari tinjauan tahunan perniagaan. Penasihat kewangan atau akauntan syarikat mungkin mengambil bahagian dalam ulasan tersebut.

Analisis nisbah

Analisis nisbah membandingkan nilai dalam syarikat dari tahun ke tahun dan berbanding syarikat lain dan industri. Nisbah kecairan seperti nisbah semasa (aset semasa dibahagi dengan liabiliti semasa) menunjukkan kemampuan syarikat untuk membayar obligasi jangka pendeknya tepat pada waktunya. Nisbah hutang (jumlah aset dibahagikan dengan jumlah liabiliti) menunjukkan berapa banyak aset syarikat yang disediakan oleh hutang. Peratusan yang lebih rendah menunjukkan pergantungan yang lebih rendah terhadap hutang. Semakin tinggi peratusannya, semakin banyak risiko yang ditanggung syarikat. Pemilik perniagaan dan pasukan pengurusan perniagaan kecil mungkin menggunakan analisis nisbah dalam perancangan biasa mereka, untuk mengukur syarikat mereka berbanding syarikat lain dalam industri mereka. Sekiranya analisis nisbah menunjukkan bahawa syarikat mempunyai hutang yang jauh lebih besar daripada perniagaan lain dalam industrinya, pemiliknya mungkin diminta melunaskan atau mengurangkan beberapa pinjaman.

Prestasi Masa Depan

Analisis kewangan dapat membantu perniagaan kecil dalam perancangan mereka. Penilaian kunci kira-kira syarikat, penyata pendapatan dan penyata aliran tunai - mentafsirkan trend dan mengenal pasti kekuatan dan kelemahan - mungkin menghasilkan maklumat yang cukup untuk membolehkan pengurusan membuat unjuran pendapatan dan keuntungan selama tiga hingga lima tahun. Dengan mengetahui trend ekonomi umum dan industri syarikat, mereka dapat membuat anggaran yang tepat mengenai seberapa baik syarikat itu akan dapat ditanggung pada tahun-tahun mendatang. Analisis sedemikian dapat membantu perniagaan yang perlu merancang pembelian peralatan dan inisiatif lain.

Kebaikan

Dengan menggunakan analisis kewangan pakar secara berterusan, firma dapat membuat keputusan atau cadangan pelaburan berdasarkan pertimbangan yang bernas. Syarikat mungkin menggunakan penganalisis kewangan mereka sendiri yang akan mengawasi kekuatan dan kelemahan syarikat dan memberi nasihat kepada pihak atasan. Sebagai alternatif, beberapa syarikat mungkin memutuskan untuk menggunakan perkhidmatan perunding kewangan yang dapat melakukan analisis kewangan berkala.