Cara Ukur, Menilai & Menjual Tanah

Tanah berfungsi sebagai aset jangka panjang untuk perniagaan apa pun, selalu mengekalkan nilai, dan secara tradisional mudah dicairkan. Namun, sebelum anda dapat menjual tanah, anda mesti memeriksa harta tanah untuk mengetahui ukuran dan hadnya, kemudian menilai nilai pasarannya sekarang. Kedua-duanya menghendaki anda mengumpulkan sebanyak mungkin maklumat di tanah dan memetakan sempadannya. Setelah meninjau dan menilai tanah, anda boleh menjual harta tanah.

Mengukur Tanah

1

Periksa akta untuk keterangan sah tanah. Huraian undang-undang ini memberitahu anda dengan tepat apa batas tanah itu. Gunakan itu sebagai perimeter permulaan tinjauan anda.

2

Lakukan carian rekod di harta tanah anda di pejabat rekod daerah dan pejabat penilai cukai. Carilah apa-apa dokumen yang berkaitan dengan tanah, tumpukan pada perihal tanah mengenai batas tanah. Dapatkan salinan semua rekod.

3

Dapatkan peta kawasan tanah dan gunakan keterangan yang terdapat di atas harta tanah untuk memetakan garis harta tanah anda. Mempunyai peta awal akan membantu semasa tinjauan di lokasi.

4

Pergi ke tempat penginapan dan cari titik yang diketahui dari keterangan, seperti sudut jalan, jalan atau jalan air. Minta pembantu memegang hujung pita dengan paip yang dipasang di atas titik yang diketahui.

5

Berjalan menuju titik yang diketahui di pinggir harta tanah, memanjangkan pita di belakang anda. Sekiranya jaraknya terlalu besar untuk diukur dalam satu perjalanan, lakukanlah di beberapa bahagian, letakkan bendera rumput ke tanah pada jarak yang sama sambil memeriksa bahawa pita itu rata dengan tingkat tukang kayu, kemudian gantung bumbung pipa dari pita dan tanam bendera. Minta pembantu datang ke lokasi bendera kemudian teruskan perjalanan. Pastikan anda mengikuti garis kompas semasa melakukan tinjauan untuk memastikan bahawa anda mengukur dalam garis lurus.

6

Tambahkan bersama jarak berjalan dari tempat yang diketahui ke tepi harta tanah, kemudian tandakan jarak di peta anda.

7

Cari penanda sempadan di pinggir tanah sambil mengukur untuk membantu anda menandakan perimeter. Jalan di pinggir tanah dengan menggunakan titik dan penanda sempadan yang diketahui dari keterangan anda dan kemudian tandakan panjang dan jarak ke peta anda. Setelah anda menyelesaikan tinjauan fizikal, gunakan dimensi tanah yang ditandakan untuk mengira luas tanah, kalikan panjang tanah dengan lebarnya untuk maklumat penjualan.

Menilai Tanah

1

Berjumpa dengan ejen harta tanah di kawasan di mana tanah tersebut berada dan minta maklumat yang ada mengenai penjualan tanah baru-baru ini dengan ukuran yang sama dengan milik anda untuk digunakan sebagai alat penilaian.

2

Lawati pejabat kerani daerah dan periksa rekod umum harta tanah yang diberikan kepada anda oleh ejen harta tanah. Lihatlah rekod untuk menyempitkan harta tanah dengan sekatan pengezonan, tahap pembangunan dan hak air dan mineral yang serupa dengan tanah anda.

3

Tambahkan harga jualan harta tanah yang setanding dengan milik anda, kemudian bahagikan hasilnya dengan jumlah harta tanah untuk mendapatkan anggaran nilai tanah anda dengan harga pasaran semasa.

Menjual Tanah

1

Mempunyai struktur di tanah yang diperiksa oleh pemeriksa yang diperakui. Periksa laporan pemeriksaan untuk mengetahui sama ada anda perlu membuat pembaikan struktur untuk menjadikan tanah lebih menarik bagi pembeli. Walaupun anda menjual tanah terutamanya, sebarang peningkatan dapat menambah nilai harta tanah, terutama jalan atau sambungan utiliti. Bandingkan nilai tambah ke tanah dengan pembaikan berbanding kos pembaikan. Sekiranya membuat pembaikan itu lebih mahal daripada nilai yang ditambahkan ke tanah, maka jangan lakukan pembaikan tersebut. Buat pembaikan yang munasabah. Sewa kontraktor untuk melakukan pembaikan lain sekiranya anda merasakan bahawa mereka melebihi kemampuan anda.

2

Bersihkan semua sampah atau sampah, dan struktur yang dibersihkan secara profesional. Mempunyai kawasan tanah yang diuruskan seperti rumput atau taman yang dihiasi secara profesional untuk memberikan penampilan terbaik bagi pembeli.

3

Tetapkan harga untuk tanah berdasarkan penilaian awal anda. Kontrak dengan penilai bebas untuk mengesahkan nilai usaha penilaian awal anda. Penilaian rasmi juga akan menjadikan harga yang anda tetapkan lebih menarik bagi pembeli.

4

Iklankan tanah untuk dijual, senaraikan ciri-ciri harta tanah, termasuk ukuran tanah, struktur dan binaan lain yang berlaku. Letakkan iklan rahsia untuk harta tanah di surat khabar tempatan, dan senaraikan harta tanah secara dalam talian untuk dijual oleh laman web pemilik. Hubungi stesen televisyen tempatan anda untuk mendapatkan maklumat mengenai rancangan atau saluran iklan harta tanah untuk menyenaraikan tanah anda dengan mereka juga. Anda mahu membuat liputan sebanyak mungkin jenis media.

5

Buat kontrak penjualan tanah menggunakan peguam harta tanah untuk memastikan penjualan tersebut mematuhi semua undang-undang tempatan yang berlaku. Beri pembeli masa yang cukup setelah menandatangani sebelum tarikh tutup, antara enam hingga lapan minggu, untuk menyelesaikan sebarang dana yang diperlukan untuk pembelian, kemudian tutup penjualan dan kumpulkan harga pembelian.