Struktur Organisasi Klinik Berbilang Kepakaran

Klinik pelbagai khusus adalah klinik di mana doktor berkongsi kemudahan, pentadbiran, pendapatan dan perbelanjaan, kakitangan dan peralatan sokongan. Doktor boleh mengkhususkan diri dalam amalan perubatan yang berkaitan atau memberikan pelbagai kepakaran. Salah satu klinik pelbagai kepakaran pertama di Amerika Syarikat adalah Mayo Clinic, yang bermula pada akhir 1800-an; menjelang tahun 1926, ia mengembangkan struktur organisasi yang merangkumi 386 doktor gigi dan doktor.

Tujuan

Tujuan utama klinik pelbagai khusus adalah untuk melayani semua keperluan pesakit di satu lokasi yang mudah. Doktor boleh berunding antara satu sama lain dan memberikan ujian dan ujian radiologi di bawah satu bumbung. Oleh kerana perubatan menjadi lebih khusus, doktor bergantung kepada rakan sebaya yang berpengalaman dalam bidang perubatan lain untuk merawat keseluruhan pesakit. Rujukan lancar, dan pesakit dapat menjalin hubungan dengan staf sokongan dan pentadbiran yang beralih ke semua bidang rawatan mereka. Pengamal tunggal yang mungkin tidak dapat membeli peralatan diagnostik yang mahal dapat berkongsi perbelanjaan dengan rakan klinik. Pelbagai pakar dapat menjalin hubungan antara satu sama lain untuk memberikan rawatan lengkap untuk pesakit mereka.

Demokrasi

Struktur organisasi klinik pelbagai khusus berkisar pada proses demokratik dalam membuat keputusan, menurut Yayasan Perubatan Palo Alto. Perubahan dalam amalan, termasuk peningkatan modal, pembelian peralatan besar, skala gaji, pengambilan dan pemecatan pentadbir, dan cara mengagihkan keuntungan mesti diputuskan sebagai satu kumpulan. Apabila keputusan diturunkan kepada pelbagai pakar, peserta dalam kumpulan pelbagai spesialis bersetuju untuk mematuhi majoriti.

Variasi

Klinik pelbagai khusus boleh dimiliki secara langsung oleh doktor yang mengambil bahagian atau dikendalikan oleh sistem penjagaan kesihatan atau hospital yang lebih besar. Walaupun doktor dapat mempertahankan suara di klinik yang dikendalikan secara besar-besaran secara institusi, mereka pada dasarnya bergantung pada pentadbiran hospital untuk membuat kebanyakan keputusan mengenai keseluruhan pentadbiran organisasi. Penagihan, rundingan insurans, projek modal dan pengeluaran ekuiti sering kali diserahkan kepada lembaga pengelola hospital. Di klinik pelbagai kepakaran yang lebih kecil, doktor memainkan peranan yang lebih langsung dalam kebanyakan keputusan dan bergilir-gilir dalam peranan kepemimpinan untuk kumpulan tersebut. Klinik besar yang dimiliki oleh doktor boleh melantik ahli lembaga pengarah untuk mengawasi operasi, dengan pentadbir eksekutif profesional yang disewa untuk melaksanakan objektif dewan.

Kekurangan

Doktor yang mempunyai semangat keusahawanan mungkin tidak menghargai proses demokrasi yang diperlukan untuk berjaya menjalankan operasi pelbagai bidang. Doktor yang mengikuti praktik pelbagai bidang kurang mengawal pendapatan mereka dan, menurut Yayasan Perubatan Palo Alto, tidak mempunyai keupayaan untuk meningkatkan pendapatan mereka secara drastik seperti seorang pengamal bebas. Semakin besar kumpulan, semakin senang dan kerjasama dijalin antara pelbagai kepakaran, menurut Journal of the American Board of Family Practices. Doktor yang menyertai klinik pelbagai bidang institusi mungkin tidak percaya kepada pentadbiran. Klinik yang lebih besar tidak menawarkan rawatan holistik tahap yang sama dengan klinik multi-khusus kecil.