Sebab Mengapa Syarikat Melabur dalam Sekuriti

Syarikat-syarikat utama sering melabur dalam pasaran saham, tetapi saham, bon dan sekuriti lain juga merupakan pilihan pelaburan yang menarik untuk pemilik perniagaan kecil. Anda boleh menjana pendapatan dan berpotensi meningkatkan nilai bersih syarikat anda dengan melaburkan sebahagian wang syarikat anda dalam sekuriti hasil tinggi, termasuk saham spekulatif. Anda juga boleh mengambil sikap defensif dan melindungi aset syarikat anda dengan melabur dalam dana yang lebih selamat.

Keselamatan

Penyedia insurans sering memerlukan perniagaan kecil untuk menyimpan wang tunai untuk menampung potongan. Begitu juga, bank biasanya memeriksa penyata kewangan syarikat swasta sebelum memberikan kredit. Anda boleh menyimpan wang tunai syarikat anda di bank, tetapi Perbadanan Insurans Deposit Persekutuan hanya menginsuranskan deposit bank sehingga $ 250,000 setiap pemegang akaun setiap bank. Dana yang melebihi had insurans akan hilang sekiranya bank muflis. Banyak pemilik perniagaan kecil lebih suka meletakkan wang tunai penting dalam bon persekutuan atau dana bersama pasaran wang yang mungkin menawarkan tahap pulangan yang lebih tinggi.

Pendapatan

Semasa kemelesetan ekonomi, perbelanjaan pengguna menurun dan pendapatan perniagaan menurun. Daripada melaburkan modal dalam aktiviti perniagaan biasa, anda mungkin melaburkan sebahagian wang tunai firma anda dalam sekuriti seperti bon atau saham pilihan. Jenis sekuriti ini menyediakan syarikat dengan aliran pendapatan yang stabil, jadi perniagaan boleh menggunakan sekuriti untuk menjana pendapatan apabila aktiviti perniagaan biasa gagal menghasilkan banyak pendapatan. Reksa dana, saham dan banyak bon sangat cair, yang bermaksud anda dapat menjual kepemilikan firma dengan cepat setelah perniagaan mula meningkat kembali dan anda memerlukan wang untuk perkara lain.

Kepelbagaian

Kemerosotan ekonomi sering dilokalisasi, dengan firma di bandar-bandar tertentu terjejas lebih teruk daripada firma bersaiz serupa di tempat lain. Jualan perumahan cenderung menurun semasa kemelesetan teruk, yang bermaksud pembangun dan ejen harta tanah sering lebih terjejas daripada perniagaan yang beroperasi di sektor ekonomi lain. Anda dapat melindungi firma anda dari kemerosotan ekonomi dengan melaburkan sebahagian aset syarikat dalam sekuriti yang terikat dengan industri lain. Anda juga boleh melindungi dari kemelesetan negara dengan membeli dana bersama yang mengandungi sekuriti asing atau komoditi seperti emas atau minyak. Peningkatan dan penurunan nilai sekuriti syarikat anda tidak semestinya berkaitan dengan turun naik penjualan syarikat atau nilai aset tetap firma anda.

Spekulasi

Apabila pendapatan meningkat, anda mungkin mendapati bahawa syarikat anda mempunyai lebihan wang tunai. Pemilik perniagaan kadangkala menggunakan wang tunai ganti untuk projek spekulatif seperti mengembangkan produk atau perkhidmatan baru. Sebagai alternatif, anda boleh melaburkan wang tunai tambahan dalam sekuriti spekulatif seperti bon atau saham hasil tinggi, atau "sampah". Oleh kerana anda melaburkan lebihan wang tunai, syarikat anda tidak akan mengalami kerugian besar sekiranya sekuriti jatuh nilainya. Sebaliknya, anda boleh menjana banyak wang tambahan untuk syarikat anda sekiranya sekuriti berisiko tinggi benar-benar meningkat nilainya.