Perbezaan Antara Nama Dagangan dan Tanda Dagangan

Istilah nama dagang dan tanda dagang kadangkala membingungkan pemilik dan pengguna perniagaan kerana kedengarannya serupa, dan syarikat mungkin menggunakan nama dagangnya di tanda dagang. Coca-Cola, misalnya, terkenal kerana menggunakan nama dagangnya di cap dagang. Pemilik perniagaan atau seseorang yang ingin memulakan perniagaan harus mengetahui perbezaan antara nama dagang dan tanda dagang kerana undang-undang membezakan antara mereka, dan anda mungkin menghadapi tuntutan mahkamah jika nama dagang anda cukup dekat dengan tanda dagang yang sudah didaftarkan.

Pengenalan

Tanda dagang merujuk kepada logo yang anda letakkan pada barang anda, seperti Nike "swoosh." Nama dagang syarikat hanyalah nama di mana syarikat itu menjalankan perniagaan, dan tidak mempunyai reka bentuk atau ciri yang berbeza, menurut pejabat undang-undang Richardson, Texas, peguam Paul W. Fulbright.

Fungsi

Syarikat menggunakan tanda dagang untuk membezakan barang mereka dari produk pesaingnya, sehingga pengguna dapat mengenali jenama itu dengan serta-merta dan mengembangkan kesetiaan jenama. Nama dagang mempunyai fungsi pentadbiran, seperti untuk mengemukakan penyata cukai syarikat atau untuk penagihan. Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan nama dagang pada tanda dagangan anda, menurut Pentadbiran Perniagaan Kecil AS.

Pertimbangan

Mendaftar nama dagang agak mudah kerana negara biasanya memastikan bahawa anda tidak melanggar tanda dagang berhak cipta atau menyalahartikan diri anda, seperti gim yang menggelar dirinya universiti. Hanya kerana anda mendaftarkan nama dagang dengan setiausaha negara anda tidak bermaksud anda boleh menggunakannya sebagai tanda dagang, menurut pengacara tanda dagangan Washington, Danny Bronski. Anda biasanya mesti mendaftarkan tanda dagang secara berasingan dari nama dagang jika anda ingin melindungi orang lain yang mendaftarkan tanda dagangan. Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan nama dagang semasa anda memasarkan produk anda tanpa mendaftarkannya sebagai tanda dagangan.

Kesan

Nama dagang boleh menyebabkan masalah undang-undang apabila syarikat menggunakannya dalam tanda dagang. Sekiranya anda mempunyai nama dagang yang terlalu banyak persamaan dengan tanda dagang berdaftar, atau menggunakan tanda dagang terkenal, seperti Kleenex, anda mungkin bertanggungjawab atas pelanggaran tanda dagang. Itu boleh mengakibatkan denda dan yuran undang-undang, menurut peguam Bronski.

Petua

Undang-undang Lanham persekutuan menetapkan perbezaan antara tanda dagang dan nama dagang di peringkat persekutuan, tetapi kerajaan negeri juga mempunyai pendapat mengenai undang-undang tanda dagang. Walaupun kebanyakan negeri mendasarkan undang-undang merek dagang mereka sendiri di Lanham Act, banyak perniagaan menyewa peguam dagang untuk memastikan perniagaan mereka tidak melanggar sebarang tanda dagangan yang ada.