Cara Membeli Komputer secara Pukal

Komputer yang membeli secara besar-besaran dapat membantu syarikat anda menjimatkan wang untuk keperluan perkakasannya. Dengan membeli beberapa mesin sekaligus, anda mungkin dapat merundingkan harga yang lebih rendah daripada jika anda membelinya satu demi satu. Oleh itu, anda mungkin mendapati bahawa anggaran komputer pejabat anda meningkat untuk membeli mesin dengan spesifikasi lebih tinggi dan tahan lama apabila anda membeli secara pukal.

Keperluan

Penting untuk memastikan dengan tepat apa yang anda perlukan dari komputer baru anda sebelum membuat sebarang pembelian secara pukal, kerana banyak penjual tidak akan mahu mengembalikan banyak mesin. Fikirkan tentang tujuan mesin tersebut dan perisian yang akan mereka jalankan. Contohnya, jika anda membeli komputer untuk studio reka bentuk, anda mungkin memerlukan mesin yang lebih berkuasa dengan sambungan monitor HD. Catat spesifikasi yang anda perlukan, memastikan bahawa pengguna dan pasukan IT anda telah memasukkan proses tersebut.

Penjual Semula

Salah satu sumber yang berpotensi untuk komputer baru anda ialah penjual semula IT. Penjual semula membeli produk dari pengedar khusus perdagangan dan menjualnya kepada anda dengan keuntungan. Semasa membeli secara pukal, penting untuk menghubungi penjual semula anda secara langsung, dan bukannya hanya mengambil harga satu unit yang disenaraikan di laman web mereka. Banyak penjual akan bersedia menurunkan harga mereka dengan prospek pesanan besar, terutamanya jika anda memberitahu mereka bahawa mereka bersaing dengan penjual semula lain untuk perniagaan anda.

Pemborong

Pemborong bertindak sebagai lapisan tengah antara pengeluar peralatan dan penjual semula atau peruncit. Mereka membeli peralatan terus dari pengeluar, menyimpannya dan menjualnya kepada perniagaan lain dengan harga yang relatif rendah. Pemborong boleh menawarkan harga yang sangat rendah, tetapi umumnya hanya dibenarkan menjual peralatan kepada syarikat yang merancang untuk menjual kembali peralatan tersebut. Walau bagaimanapun, sebilangan pemborong bekerjasama rapat dengan penjual semula pilihan dan mungkin bersedia menjual kepada pelanggan yang tidak layak dengan kadar yang lebih rendah melalui penjual semula itu.

Terpakai

Sekiranya anda tidak terlalu bimbang dengan peralatan anda yang agak usang, anda boleh membeli barang terpakai. Mesin terpakai boleh didapati dengan kerap di laman web seperti eBay dan Craigslist, dengan beberapa alat yang jauh lebih murah daripada mesin baru yang setara. Walau bagaimanapun, membeli barang terpakai secara besar-besaran boleh menjadi cabaran, kerana mungkin tidak selalu terdapat sejumlah besar mesin yang sesuai. Oleh itu, barang terpakai membeli secara pukal mungkin merupakan kes membuat beberapa pembelian yang lebih kecil daripada satu yang besar.