Cara Menjalankan Perniagaan dengan Subkontrak Orang Lain untuk Bekerja untuk Anda

Sama ada perniagaan kecil anda dibanjiri atau anda ingin meluangkan masa untuk menjalankan perniagaan anda, membuat subkontrak orang lain untuk bekerja untuk anda dapat membantu anda menyelesaikan lebih banyak kerja. Subkontraktor mengambil semua atau sebahagian projek yang anda telah setuju untuk lakukan untuk pelanggan. Anda, seterusnya, menguruskan subkontraktor dan menyampaikan projek akhir kepada pelanggan. Subkontrak dapat membantu anda menjalankan perniagaan yang lebih cekap, jika anda melakukannya dengan betul.

Apabila Anda Memerlukan Tangan Tambahan

Subkontraktor membantu pemilik perniagaan kecil melampaui jangkaan pelanggan. Kaji operasi perniagaan anda dan tentukan projek mana yang anda perlukan. Anda mungkin memerlukan subkontraktor untuk pekerjaan bermusim - seperti bantuan waktu cukai jika anda seorang akauntan - atau anda mungkin memerlukan bantuan berterusan dengan pelanggan atau projek tertentu.

Beberapa jenis kakitangan subkontrak termasuk:

  • Profesional pentadbiran
  • Profesional pembinaan
  • Profesional perakaunan
  • Profesional tulisan
  • Profesional media sosial
  • Pemandu dan profesional penghantaran

Memilih Subkontraktor dengan Bijak

Mencari profesional yang berkelayakan yang dapat melakukan kerja subkontraktor dengan baik adalah kunci untuk memberikan perkhidmatan yang berkualiti. Kirim iklan pekerjaan atau siasat rangkaian sosial anda untuk mencari calon yang berpengalaman dalam industri anda. Entrepreneur.com menasihatkan menggunakan Upwork, Freelancer atau LinkedIn untuk mencari pemohon yang sesuai.

Temuduga calon untuk mencari yang tepat - atau yang sesuai dengan keperluan perniagaan anda. Anda mungkin mahu melakukan wawancara melalui telefon atau secara langsung, bergantung pada sumber anda. Cari kelayakan yang diperlukan untuk projek yang anda perlukan, serta ciri keperibadian positif seperti kebolehpercayaan dan ketepatan masa.

Pertimbangan Undang-Undang untuk Subkontraktor

Melindungi diri anda secara sah adalah bahagian penting untuk bekerja dengan baik dengan subkontraktor. Zoom Undang-undang menunjukkan bahawa perjanjian bertulis dengan baik dapat membantu melindungi anda dari masalah tanggungjawab. Kontrak ini dapat mengelakkan subkontraktor anda mengambil pekerjaan dengan salah satu pelanggan anda, dan juga melindungi harta intelek perniagaan anda. Bentuk perjanjian juga dapat menjelaskan bahawa subkontraktor anda bertanggungjawab membayar cukai sendiri - salah satu daripada banyak faedah yang diambil oleh subkontraktor. Minta peguam atau perunding perniagaan membantu anda menyusun borang perjanjian.

Subkontrak: Amalan Perniagaan untuk Berjaya

Salah satu kelebihan subkontrak adalah kemampuan untuk mengekalkan beberapa ukuran kawalan terhadap projek anda tanpa tanggungjawab memberikan faedah atau kerja yang berterusan. Komunikasi adalah kunci. Gunakan e-mel atau program seperti Workflow untuk saling memberi nasihat mengenai kemas kini, kemajuan dan tarikh akhir projek. Lakukan penilaian kawalan kualiti setiap kerja subkontraktor sebelum menyampaikan projek kepada pelanggan anda.

Ingat Pelanggan Anda

Walaupun subkontraktor dapat membantu anda menyelesaikan tugas, pastikan anda adalah orang yang benar-benar berkomunikasi dengan pelanggan anda, bukan subkontraktor anda. Bincangkan rancangan awal dengan pelanggan anda dan beritahu mereka mengenai kemas kini projek. Serahkan kerja subkontraktor kepada pelanggan anda setelah anda melakukan pemeriksaan kawalan kualiti.

Petua

Subkontrak dapat membantu anda mengembangkan perniagaan, tetapi setelah anda mencapai tahap pertumbuhan tertentu, anda mungkin memerlukan lebih banyak bantuan. Setelah perniagaan anda berkembang, pertimbangkan untuk mengambil pekerja tetap serta bantuan tahap pengurusan.

Amaran

Bagi sebilangan syarikat, sumber yang diperlukan untuk mengawasi dan mengurus subkontraktor lebih mahal daripada faedahnya. Pertimbangkan kos dan masa yang anda perlukan untuk menyewa dan mengurus subkontraktor sebelum mengambil risiko. Apabila anda mengupah subkontraktor, mulakan dengan satu dan bina lebih banyak jika anda memerlukannya.