Tuduhan Pelecehan dan Diskriminasi Palsu di Tempat Kerja

Tuduhan diskriminasi dan gangguan selalu menyusahkan. Walaupun kebanyakan orang yang mengemukakan tuntutan ini mengatakan yang sebenarnya, ada kemungkinan pekerja yang tidak puas hati, atau mantan pekerja, dapat mengajukan tuntutan palsu terhadap perniagaan anda. Kembangkan proses untuk menangani aduan ini sebelum seseorang melintasi meja anda. Nasihat undang-undang yang baik, serta penyelidikan yang tersusun, dapat melindungi perniagaan anda dari tuduhan yang tidak berasas.

Ikuti Laporan dengan serius

Sekiranya anda seperti kebanyakan pemilik perniagaan kecil, anda sering sibuk, dan anda memakai pelbagai topi. Namun, sangat penting anda memandang serius aduan mengenai gangguan dan diskriminasi. Ini bermaksud bahawa anda harus meluangkan waktu untuk mendengarkan tuntutan tersebut, berunding dengan peguam undang-undang pekerjaan dan memulakan penyelidikan.

Ambil Langkah Melindungi Pekerja

Ini juga bermaksud bahawa anda perlu mengambil langkah untuk melindungi pekerja yang mengajukan aduan semasa siasatan sedang dijalankan. Ini bererti membuat perubahan dalam tugas tempat duduk atau jadwal sehingga pengadu tidak perlu berinteraksi dengan sasaran pengaduan secara tidak perlu.

Jangan Mengambil Tindakan Terhadap Pengadu

Walaupun anda mempersoalkan kesahihan laporan, jangan mengambil tindakan terhadap orang yang mengajukan aduan. Merupakan pelanggaran undang-undang persekutuan untuk mengambil tindakan balas terhadap seseorang yang memfailkan kes gangguan atau diskriminasi. Ini bermaksud bahawa anda tidak boleh memecat, menggantung atau menurunkan pekerja kerana membuat tuduhan.

Selidiki Tuntutan

Setelah tuntutan dibuat, adalah tanggungjawab anda untuk menyiasatnya. Sekiranya anda mempunyai jabatan HR, anggota pasukan itu dapat memimpin dalam menyiasat tuduhan. Anda juga boleh memutuskan untuk melakukan penyiasatan kepada firma pihak ketiga, terutama jika perniagaan anda hanya mempunyai sedikit pekerja dan anda tidak percaya bahawa ada orang dalam syarikat anda yang mempunyai kepakaran, atau kekurangan berat sebelah, yang diperlukan untuk menjalankan penyelidikan.

Semasa siasatan, penting untuk mengumpulkan bukti sebanyak mungkin. Ini bermaksud menemubual pihak-pihak yang terlibat, serta mana-mana saksi. Anda mungkin juga perlu membandingkan pernyataan dan mencari bukti yang menyokong tuntutan tersebut. Setelah anda mempunyai maklumat yang anda perlukan, anda dapat menyusun laporan akhir.

Dapatkan Nasihat jika Tuntutan Muncul Falsafah

Sekiranya anda belum dapat membuktikan tuntutan gangguan dan diskriminasi, penting untuk diingat bahawa ini tidak bermaksud bahawa tuntutan itu palsu. Ini mungkin bermaksud bahawa tidak ada cukup bukti untuk membuktikan bahawa gangguan atau diskriminasi itu berlaku. Dalam situasi di mana anda mempunyai alasan yang baik untuk mempercayai bahawa tuntutan itu dibuat, berbincanglah dengan peguam yang boleh memberi nasihat mengenai langkah seterusnya yang harus anda ambil.

Lindungi Syarikat Anda

Anda boleh mengambil langkah untuk mencegah gangguan dan diskriminasi sambil melindungi dari tuduhan palsu.

  • Mempertahankan pengacara pekerjaan: Selain undang-undang anti-gangguan dan diskriminasi persekutuan, ada juga undang-undang negeri dan mungkin juga undang-undang tempatan yang wajib anda ikuti. Peguam pekerjaan dapat membantu anda memahami kewajiban anda, dapat membantu dalam menyusun prosedur di pejabat, dan dapat memberikan perwakilan jika suatu kes meningkat.

  • Jelaskan jangkaan: Buku panduan pekerja anda harus mengandungi mesej yang jelas yang menyatakan bahawa diskriminasi dan gangguan tidak boleh diterima. Buku panduan juga harus menyatakan dengan jelas dasar syarikat anda dalam menyiasat tuntutan.

  • Melatih pekerja dan pengurus: Luangkan masa untuk melatih pekerja dan pengurus mengenai apa yang merupakan gangguan atau diskriminasi.

  • Simpan rekod yang baik: Arahkan jabatan HR anda, atau, jika anda tidak mempunyai jabatan HR, perintahkan penyelia dan pengurus anda untuk menyimpan rekod pekerja yang baik. Mampu mendokumentasikan perkara seperti prestasi buruk atau tingkah laku buruk di pejabat boleh membantu jika pekerja memutuskan untuk membuat tuntutan palsu.

  • Kembangkan dasar penyiasatan: Bersama dengan peguam anda, buatlah dasar penyiasatan. Ini memberi anda cetak biru untuk diikuti, jika seseorang membuat tuntutan, dan mungkin berguna jika kes itu diserahkan ke agensi pemerintah atau jika ia mengadili. Menunjukkan bahawa anda mempunyai polisi dan mengikutinya menunjukkan niat baik.