Strategi Pemasaran Paling Berkesan

Setiap perniagaan kecil berminat untuk meningkatkan keberkesanan pemasaran. Strategi pemasaran yang paling berkesan adalah strategi yang ditujukan kepada khalayak tertentu, yang memfokuskan pada faedah utama berdasarkan sudut pandang dan minat penonton, dan disampaikan pada waktu yang tepat - ketika penonton kemungkinan besar akan memperhatikan dan berminat mesej yang disampaikan.

Penyasaran Khusus

Pemasaran yang berkesan disasarkan kepada khalayak tertentu, bukan umum. Sebagai gambaran, pertimbangkan pendekatan yang berbeza yang mungkin diambil dengan produk sebagai asas beras jika menjual kepada khalayak ini: pesara, ibu muda atau atlet. Dengan memusatkan perhatian pada audiens tertentu dan berusaha memahami bahawa keperluan, minat dan keinginan audiens, pemasar dapat menjadi paling efektif dalam mencapai objektif mereka, kata Lin Grensing-Pophal, pengarang "Pemasaran Dengan Akhir dalam Minda."

Fokus pada Faedah

Adalah sukar bagi pemilik perniagaan kecil untuk melihat perniagaan dan produk mereka dari luar, tetapi itulah yang mesti mereka lakukan sekiranya mereka berharap dapat berjaya dalam usaha pemasaran mereka, kata Grensing-Pophal. "Terlalu sering kita terpikat dengan produk dan perkhidmatan kita sendiri atau kita menganggap bahawa khalayak sasaran kita akan memahami produk dan perkhidmatan kita seperti yang kita lakukan - mereka tidak akan faham." Pemasar perlu belajar dan mempertimbangkan keperluan dan perhatian khalayak, dan mengenal pasti kemungkinan keberatan yang dapat mereka atasi dalam usaha pemasaran mereka. Dengan berbuat demikian, mereka dapat mengenal pasti faedah utama yang harus difokuskan sehingga menarik bagi khalayak sasaran.

Masa yang baik

Mesej tentang inkontinensia wanita yang disampaikan melalui poster di bahagian dalam kios pintu tandas memukul penonton pada waktu yang tepat. Mesej yang sama disampaikan pada pengumuman overhead di sebuah mall mungkin tidak akan memberi kesan yang sama. Pemasaran yang berkesan bertujuan untuk menjangkau khalayak ketika mereka cenderung terbuka dan memperhatikan mesej. Perniagaan kecil perlu memikirkan dengan teliti mengenai mekanisme penyampaian mereka - surat khabar, radio, TV, media sosial, dan lain-lain - dan mempertimbangkan sama ada mesej disampaikan di tempat yang tepat, pada waktu yang tepat.