Cara Mengendalikan Komputer Saya Menggunakan Perintah Suara

Semasa anda mula menggunakan komputer anda lebih banyak untuk perniagaan dan keseronokan, badan anda mungkin mula memberitahu anda bahawa tidak boleh memakan masa berjam-jam. Punggung anda mungkin mula sakit, bahu anda mungkin mulai mengetat dan pergelangan tangan anda boleh sakit. Untuk mengatasi masalah ini, anda boleh menggunakan arahan suara untuk mengendalikan komputer anda. Windows 8 mempunyai pengecaman pertuturan bawaan yang hanya perlu anda konfigurasikan untuk mula digunakan. Mungkin memerlukan sedikit masa untuk membiasakan diri, tetapi setelah anda mengetahui perintahnya, anda akan menjadi lebih cekap dan kurang sakit.

1

Akses Panel Kawalan dengan menuding di sudut kanan atas skrin anda untuk membuka bar Charms, mengklik ikon "Gear" untuk Tetapan dan memilih "Panel Kawalan."

2

Tukar pilihan "Lihat oleh" menjadi "Ikon besar" atau "Ikon kecil", bukan "Kategori", dan klik "Pengecaman Ucapan."

3

Tekan "Mulakan Pengenalan Ucapan." Sekiranya ini pertama kalinya anda menggunakan aplikasi ini, ia akan meminta anda menyiapkan mikrofon. Ikuti langkah-langkah untuk konfigurasi hingga ke skrin tutorial.

4

Klik "Start Tutorial" untuk mengetahui perintah yang boleh anda gunakan untuk mengoperasikan sistem bebas tangan anda. Ia akan mengambil masa lebih kurang 30 minit. Sekiranya anda tidak mempunyai masa, klik "Skip Tutorial" untuk melangkauinya buat masa ini. Anda boleh menerimanya kemudian dengan mengklik "Ambil Tutorial Ucapan" di tetingkap panel kawalan Pengecaman Ucapan.

5

Tekan butang mikrofon untuk memberitahu komputer anda untuk mulai mendengarkan dan menggunakan perintah yang anda pelajari dalam tutorial untuk mula mengoperasikannya. Anda mesti menggunakan arahan khusus ini agar pengecaman pertuturan berfungsi.