Cara Membuat Folder Lebih Besar pada MacBook

Laptop MacBook mempunyai aplikasi Apple Finder untuk menyemak imbas fail dan folder, seperti semua komputer yang menjalankan sistem operasi Mac OS X. Finder juga membolehkan pengguna MacBook menyesuaikan ukuran ikon. Ikon boleh dibuat seluas 128 x 128 piksel, yang sangat sesuai untuk pengguna MacBook dengan layar yang lebih kecil atau mereka yang kurang penglihatan. Salah satu kelebihan perniagaan kecil menggunakan ikon besar untuk Finder adalah bahawa gambar, fail audio dan video dapat dilihat di dalam tetingkap Finder. Ukuran ikon dapat disesuaikan melalui tetapan "Pilihan Lihat" di Finder.

1

Buka tetingkap Finder dengan mengklik ikon Finder di dok MacBook anda.

2

Klik butang "Folder View" di sebelah kiri atas tetingkap Finder. Ia dilakarkan dengan grafik empat kotak.

3

Buka folder atau lokasi di mana anda mahu ikon folder anda kelihatan lebih besar. Sekiranya anda mahu semua ikon folder kelihatan lebih besar, lewati langkah ini.

4

Klik "Lihat" di bahagian atas skrin dan pilih "Tunjukkan Pilihan Lihat." Sebagai alternatif, anda boleh menekan kekunci "Command" dan "J" secara serentak pada papan kekunci MacBook.

5

Pilih butang radio "Hanya Tetingkap Ini" untuk menyesuaikan ukuran ikon folder di lokasi Pencari semasa. Sekiranya anda mahu semua ikon kelihatan lebih besar, pilih butang radio "Semua Windows".

6

Seret gelangsar ke bawah "Ukuran Ikon" menuju ke tetapan "Besar" di sebelah kanan. Ukuran piksel ikon akan muncul di atas gelangsar.

7

Klik kotak pilihan drop-down di sebelah tajuk "Saiz Teks" untuk menyesuaikan ukuran teks nama fail untuk ikon.