Kelayakan Pengurus Sumber Manusia

Pengurus sumber manusia mengawasi pengambilan dan pengembangan pekerja sehingga mereka menjadi aset bagi syarikat mereka. Tugas berbeza mengikut syarikat; dalam persekitaran perniagaan kecil, pengurus SDM sering memimpin sekumpulan pekerja kecil dan menjalankan beberapa peranan. Sekiranya anda adalah pemilik perniagaan kecil yang ingin mengisi kedudukan penting ini, proses pengambilan pekerja akan berjalan lebih lancar apabila anda mengetahui kualiti pengurus SDM yang baik.

Petua

Pengurus SDM yang baik akan mempunyai pendidikan dan pengalaman, kemampuan untuk memakai topi, kemahiran interpersonal yang kuat, kemampuan untuk menunjukkan objektiviti dan kebijaksanaan, bersikap adil, mudah didekati dan berpatutan dengan pekerja, mempunyai kemahiran kepimpinan yang baik dan kemampuan untuk berunding dan bermotivasi.

Pendidikan dan Pengalaman Khas

Semasa anda mencari pengurus SDM, ketahui bahawa apa yang dapat dia capai sama pentingnya dengan pendidikannya. Syarikat biasanya lebih memilih seseorang dengan ijazah sarjana muda yang merangkumi kurikulum bahasa Inggeris yang seimbang, sains tingkah laku, perakaunan, undang-undang perniagaan dan buruh, statistik dan ekonomi. Ijazah sarjana dalam organisasi perindustrian, pengurusan sumber manusia, pentadbiran perniagaan dan hubungan industri juga boleh diterima.

Sekiranya dia pernah bekerja sebagai pengurus SDM sebelum ini, atau sebagai pekerja SDM, tanyakan soalan tentang bagaimana dia menangani situasi pekerja yang berbeza pada masa lalu. Pastikan falsafahnya tentang apa yang dicari oleh pekerja sesuai dengan pemikiran anda.

Memakai Topi Banyak

Dalam persekitaran perniagaan kecil, pengurus HR cenderung memakai banyak topi. Namun, tugasnya diarahkan pada aspek pekerjaan dalam perniagaan. Tugas mungkin termasuk mengalokasikan sumber daya ke jabatan atau projek yang berlainan, menentukan pampasan dan kenaikan gaji, pentadbiran faedah pekerja, pengambilan dan pemberhentian, menangani masalah pekerja, menjaga prinsip etika di tempat kerja, dan memastikan bahawa perniagaan mematuhi undang-undang buruh, kesihatan dan keselamatan. Tentukan rantai arahan sebelum anda mengiklankan kedudukan.

Dalam perniagaan kecil, orang kanan SDM biasanya melaporkan terus kepada pemilik, CEO atau rakan kongsi perniagaan yang aktif.

Kemahiran Interpersonal yang kuat

Memakai topi dengan jayanya memerlukan kemahiran interpersonal yang kuat. Pengurus SDM mesti berinteraksi dengan pelbagai jenis orang setiap hari. Sebilangan besar harinya dihabiskan untuk menemu ramah calon pekerja, menghadiri mesyuarat anggaran, menangani masalah pekerja dan pengurusan, dan berinteraksi dengan penyedia perkhidmatan, seperti untuk faedah kesihatan dan insurans. Setiap kali dia bersentuhan dengan orang lain, dia harus berhubungan dengan mereka sehingga pertanyaan mereka ditangani dengan tepat dan sektor pekerjaan syarikat beroperasi dengan efisien. Dia mesti menjadi "orang perseorangan" yang suka berinteraksi dengan orang lain.

Keupayaan untuk Memaparkan Objektif dan Taktik

Salah satu aspek yang paling penting dalam pekerjaan pengurus SDM adalah kemampuan untuk menunjukkan objektiviti dan kebijaksanaan. Dia diminta untuk mengatasi konflik di antara pekerja, melakukan penilaian prestasi pada bawahannya sendiri dan mengambil pekerja yang tepat untuk setiap posisi terbuka. Proses ini memerlukannya untuk menjadi objektif dan bukannya emosional sehingga dia membuat keputusan yang memberi kesan positif kepada syarikat. Dia harus memiliki sudut pandang yang terpisah dalam setiap situasi daripada membiarkan perasaan peribadinya mempengaruhi keputusannya.

Lebih jauh lagi, dia harus menyampaikan kata-katanya dengan bijaksana dan bukannya kurang ajar untuk mengelakkan pekerja merasa sakit hati atau tidak dihormati.

Keadilan dan Ketetapan dalam Pengawasan

Kesedaran akut mengenai undang-undang diskriminasi pekerjaan adalah yang terpenting untuk mengelakkannya. Pengurus SDM anda harus memperlakukan semua pekerja dengan adil dengan mematuhi peraturan diskriminasi. Dia mesti tegas dalam keputusannya setelah dia mempertimbangkan situasi dan mencapai kesimpulan. Kekurangan atau ketidaktentuan menunjukkan kurangnya ketetapan, yang boleh menyebabkan pekerja memandangnya sebagai seorang yang lemah lembut.

Didekati dan Baik kepada Pekerja

Pekerja mesti merasakan mereka boleh mendekati pengurus SDM dengan masalah mereka. Mereka ingin tahu bahawa dia benar-benar mendengarkan mereka dan akan menolong mereka mencari penyelesaian yang sesuai untuk masalah mereka. Sekiranya pekerja mempunyai masalah di tempat kerja, kemungkinan itu akan mempengaruhi prestasi kerjanya. Sekiranya pengurus SDM kelihatan tidak dapat didekati, pekerja akan enggan menghampirinya. Sekiranya dia tidak memiliki belas kasihan, dia tidak akan mempercayainya dengan masalahnya. Ini sangat penting untuk pengekalan dan produktiviti pekerja; pekerja sering berhenti atau menjadi tidak demotivasi apabila mereka merasakan bahawa HR atau pengurusan tidak mengambil berat tentang mereka.

Kemahiran Kepimpinan yang kuat

Pemimpin yang baik memberi inspirasi kepada pekerjanya. Dia memberikan contoh yang baik untuk diikuti oleh pekerjanya. Sebagai contoh, seorang pekerja yang diberi nasihat kerana sering terlambat oleh pengurus yang biasanya kelewatan dirinya dapat melihat pengurus itu sebagai hipokrit. Pengurus HR tidak dikecualikan daripada polisi syarikat; sekiranya pengurus mengikuti mereka, pekerja akan cenderung untuk melakukannya.

Pemimpin yang berkesan juga boleh dipercayai. Tugas HR memerlukan kerahsiaan dan kemampuan untuk merahsiakan maklumat peribadi pekerja. Pengurus SDM anda harus mempunyai semua kualiti pemimpin yang baik.

Berunding dan Memotivasikan Pekerja

Pengurus SDM anda mesti mempunyai kemahiran perundingan yang baik ketika membuat tawaran pampasan kepada calon pekerja atau ketika berusaha mengekalkan pekerja berharga yang telah memutuskan untuk mengundurkan diri. Rasa timing yang tajam juga diperlukan untuk menghilangkan konflik sebelum mereka tidak dapat dikendalikan. Dia harus tahu apa yang diperlukan oleh pekerja untuk memotivasi mereka, serta apa yang syarikat perlukan untuk berkembang, dan mencari jalan untuk mencapai keduanya. Ringkasnya, pengurus SDM yang teratur, mampu melakukan pelbagai tugas, bijaksana, berorientasi pasukan dan berfikir ke hadapan - perancang strategik, yang berdedikasi untuk peningkatan berterusan, beretika, tidak berat sebelah dan berfokus dua pada keperluan pekerja dan syarikat.