Cara Memuat turun Windows pada Mac

Oleh kerana komputer Mac menggunakan sistem operasi yang berbeza, tidak ada cara langsung untuk memuat turun Windows ke Mac syarikat anda untuk pemasangan - anda mesti membeli media fizikal dari peruncit Microsoft dan memasangnya menggunakan kaedah itu. Ini tidak bermaksud anda tidak dapat menjalankan Windows, namun Boot Camp Apple membolehkan pemasangan Windows dalam partition pada cakera keras Mac anda.

Pasang Penyediaan

1

Pastikan Mac anda terkini dengan perisian terkini. Klik pada menu Apple dan "Kemas kini Perisian", dan pasang sebarang kemas kini perisian sistem yang ditunjukkan. Apple mengesyorkan anda menjalankan Kemas kini Perisian sekali lagi, jika ada kemas kini yang memerlukan restart, untuk memastikan bahawa tidak ada kemas kini lebih lanjut. Keluar dari aplikasi Kemas kini Perisian.

2

Pasang cakera keras luaran atau pemacu USB ke Mac anda. Ini diperlukan untuk fail sokongan dan pemacu yang perlu ditambahkan setelah Windows 8 dipasang.

3

Klik pada "Finder," kemudian "Applications," "Utilities," dan kemudian klik dua kali pada "Boot Camp Assistant." Semasa Boot Camp Assistant dimuat, klik "Teruskan" di bahagian bawah tetingkap pop timbul.

4

Biarkan kedua-dua item diperiksa pada skrin berikut. Yang pertama akan memuat turun fail sokongan dan pemacu yang diperlukan untuk Mac tertentu, sementara yang kedua akan membantu anda memasang Windows 8. Klik "Teruskan."

5

Ikuti arahan untuk memuat turun fail sokongan dan pemacu ke pemacu luaran anda. Boot Camp Assistant akan menunjukkan arahan untuk membahagi pemacu anda untuk Windows. Windows 8 memerlukan partition yang berukuran sekurang-kurangnya 30GB, walaupun anda bebas menggunakan lebih banyak ruang jika perlu.

6

Masukkan DVD Pembangun Sistem Windows 8 apabila diminta. Boot Camp akan membuat partition dan melancarkan pemasang Windows setelah komputer dimulakan semula.

Memasang Windows

1

Ikuti arahan pada skrin sehingga anda melihat dialog "Di mana anda ingin memasang Windows?" Pilih partisi berlabel "BOOTCAMP" di sini, dan klik "Pilihan pemacu (lanjutan)."

2

Pilih "Format" dari pilihan yang muncul, kemudian klik "OK." Klik "Seterusnya" apabila pemformatan selesai.

3

Benarkan Windows 8 dipasang. Keluarkan DVD Pembangun Sistem Windows 8 apabila diminta dan biarkan Windows dimulakan semula. Walau bagaimanapun, jangan keluarkan atau cabut pemacu luaran dengan fail sokongan dan pemacu.

4

Benarkan pemacu luaran memuat sendiri; dalam kebanyakan kes, ia akan berlaku setelah reboot berlaku. Sekiranya tidak, cari fail "setup.exe" pada pemacu luaran dan klik dua kali. Ikuti arahan pada skrin untuk meneruskan proses pemasangan.

5

Abaikan sebarang amaran yang mengatakan pemandu tidak lulus ujian Logo Windows. Sekiranya dialog ini muncul, klik "Terus Tetap." Jangan tekan "Batal" pada bila-bila masa semasa proses pemasangan. Klik "Selesai" setelah semua pemacu dipasang.

6

Klik "Ya" apabila Mac anda meminta anda menghidupkan semula komputer untuk menyelesaikan pemasangan. Semasa proses memulakan semula, tahan kekunci "Pilihan" untuk memunculkan dialog pemilihan OS. Pilih "Windows" untuk boot ke Windows.