Cara Membuat Teks 3D di Inkscape

Mengetahui bagaimana membuat teks 3D dapat membantu apabila anda perlu merancang poster, brosur dan kad nama yang menarik untuk perniagaan anda. Walaupun Inkscape tidak mempunyai ciri yang memungkinkan anda membuat teks 3D dalam satu langkah, ia mempunyai alat reka bentuk yang diperlukan untuk membuat kesan 3D. Anda boleh menggunakan kesan 3D ini sebaik sahaja memasukkan teks yang ingin anda tingkatkan.

1

Tekan "F8" pada papan kekunci anda setelah memuatkan Inkscape untuk mengaktifkan alat yang membolehkan anda membuat objek teks. Klik di mana sahaja di ruang kerja untuk mendedahkan kursor teks. Taipkan teks yang anda mahu buat 3D.

2

Tekan "F1" untuk memilih objek teks yang baru anda buat. Klik "Penapis" pada bar menu dan pergi ke "ABC." Pilih "Diffuse Light" untuk menambahkan kesan 3D pada teks. Kembali ke menu ABC dan terapkan kesan "Garis hitam" juga untuk menekankan rupa 3D. Klik pada warna pada palet warna bawah untuk mewarnakan teks 3D anda.

3

Klik "Path" pada bar menu dan pilih "Dynamic Offset." Klik pada berlian kecil di dalam segi empat tepat bertitik dan seret ke arah mana sahaja untuk menyesuaikan kesan 3D.