Piawaian Pencahayaan OSHA

Pentadbiran Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan kerajaan persekutuan bertanggungjawab untuk memastikan keselamatan di tempat kerja. OSHA telah menetapkan garis panduan mengenai pencahayaan di tempat kerja yang perlu anda ikuti di tempat anda. Beberapa kawasan tertentu yang merangkumi garis panduan tersebut merangkumi jumlah minimum pencahayaan yang diperlukan untuk kawasan kerja, standard pendawaian, keselamatan outlet dan kawalan lampu, pelepasan minimum dari lampu, keselamatan cahaya buatan dan pencahayaan kecemasan.

Keperluan Pencahayaan Tempat Kerja

Piawaian OSHA 1926.56 menetapkan keperluan pencahayaan minimum dalam kaki-lilin - jumlah pencahayaan yang dihasilkan oleh lilin dari jarak 1 kaki dan singkatan ftc - untuk pelbagai persekitaran kerja.

Pencahayaan kawasan pembinaan am, gudang, koridor, lorong, jalan keluar mestilah sekurang-kurangnya 5 kaki persegi; kawasan pembinaan umum, penempatan konkrit, kawasan evakuasi dan sampah, kawasan penyimpanan aktif, platform memuat, mengisi bahan bakar, dan kawasan penyelenggaraan ladang mesti dinyalakan minimum 3 kaki; loji dan kedai pembinaan am termasuk bilik mandi dalaman dan bilik kekacauan mesti dinyalakan hingga 10 kaki persegi; stesen pertolongan cemas, rumah sakit dan pejabat mesti dinyalakan hingga 30 kaki.

Outlet Pencahayaan dan Penempatan Suis

Penempatan soket lampu dan suis diatur oleh OSHA standard 1926.403 (j) (3) (ii). Piawaian ini mensyaratkan bahawa outlet ditempatkan sedemikian rupa sehingga seorang pekerja menukar mentol atau membuat pembaikan selamat dari kecederaan oleh mesin bergerak atau bahagian hidup yang lain. Di samping itu, suis lampu mestilah jauh dari mesin bergerak atau potensi bahaya lain.

Keperluan Pemasangan Elektrik

Standard 1910 mengatur semua pemasangan pendawaian elektrik dan berlaku untuk pencahayaan. Ini menetapkan standard minimum untuk pembumian, ukuran wayar dan lokasi dan prosedur pemasangan. Standard 1910.305 memperuntukkan pencahayaan sementara, tidak melebihi 600 volt, untuk pengubahsuaian, penyelenggaraan dan pembaikan bangunan. Ia juga menyediakan pencahayaan dan karnival Krismas sementara; pencahayaan sedemikian tidak boleh melebihi 90 hari.

Piawaian OSHA 1910.304 (c) (5) menyatakan bahawa lampu yang digunakan di luar rumah mesti diletakkan di bawah semua pengubah, konduktor dan peralatan elektrik yang lain kecuali pelindung dan pelindung yang mencukupi disediakan.

Keselamatan Cahaya Buatan

OSHA mengesyorkan agar ruang kerja disusun secara ergonomik untuk mengurangkan silau dan pencahayaan yang berlebihan, yang boleh mengakibatkan ketegangan mata dan sakit kepala. OSHA menyatakan bahawa penyebar cahaya harus digunakan pada skrin komputer untuk menghadkan silau dan cahaya langsung; meja hendaklah diatur supaya lampu siling selari dengan garis pandangan pekerja; tirai dan tirai harus digunakan di tingkap untuk mengurangkan tahap cahaya.

Lampu Kecemasan dan Pencahayaan Laluan Keluar

OSHA mensyaratkan bahawa semua laluan keluar kecemasan mesti diterangi supaya pekerja dapat melihat untuk keluar. Pencahayaan ini mesti berfungsi walaupun terdapat gangguan kuasa. Setiap jalan keluar juga mesti ditandai dengan tanda yang menyatakan "Keluar." Tanda ini mesti dinyalakan hingga sekurang-kurangnya 5 kaki pencahayaan sepanjang masa. Sekiranya huruf tanda itu menerangi diri, pencahayaan permukaan mestilah minimum 0,06 kaki kaki.