Cara Tutup Kedai

Sama ada anda akan bersara, berpindah ke lokasi lain atau menutup perniagaan anda secara kekal, menutup kedai boleh menjadi proses yang sama seperti melancarkannya. Anda mungkin ingin membuang sebanyak mungkin inventori - pada masa yang sama, mengumpulkan sebanyak mungkin wang yang dibelanjakan untuk barang dagangan yang anda dapat. Sekiranya anda mengambil pendekatan yang teratur, anda boleh menjadikan proses penutupan kedai menjadi lancar.

1

Tetapkan tarikh akhir kedai anda dibuka untuk umum. Ini tidak semestinya tarikh anda akan memberhentikan pekerja anda - anda mungkin masih memerlukannya untuk menyelesaikan pembersihan dan pembubaran barang dagangan, pameran dan perabot anda. Pilih hujung minggu yang tidak akan bercuti untuk memastikan jumlah maksimum pada hari terakhir perniagaan anda.

2

Beritahu pekerja anda mengenai penutupan secepat mungkin. Hanya dengan sopan anda membuat mereka terus mengikuti sehingga mereka dapat mulai mencari pekerjaan baru. Maklumkan pekerja anda mengenai penutupan sebelum mengumumkannya kepada umum; akan menjadi satu tamparan bagi mereka untuk mengetahui bahawa mereka diberhentikan dengan membaca surat khabar atau mendengar radio.

3

Buat pengumuman kepada orang ramai mengenai penutupan anda melalui papan tanda yang diletakkan di dalam dan di sekitar kedai anda sekurang-kurangnya dua minggu sebelum tarikh tutup anda. Publikasikan penjualan perniagaan anda melalui laman web anda, surat khabar tempatan, rangkaian sosial dan pengumuman radio. Sekiranya anda mempunyai dana dan tinggal di kawasan yang luas, membeli iklan televisyen juga dapat membantu mengeluarkan berita.

4

Mengadakan penjualan perniagaan selama beberapa minggu menjelang tarikh tutup rasmi. Potongan harga barangan anda dengan banyak untuk memindahkan inventori. Mulakan dengan potongan harga 40 hingga 60 peratus dari harga runcit biasa anda dan naikkan potongan ketika tarikh tutup anda menghampiri, jika perlu. Bergantung pada jenis perniagaan yang anda miliki, anda mungkin ingin menjual peralatan dan perabot anda. Contohnya, sebuah kedai buku yang ditutup dengan mudah dapat menjual rak buku dan rak majalahnya semasa ia habis.

5

Mencairkan atau menjual sisa inventori anda melalui penjualan likuidasi perniagaan-ke-perniagaan. Gunakan laman web yang memfasilitasi pembubaran perniagaan atau memposting banyak di laman web lelong pengguna dan iklan cetak dan dalam talian. Sekiranya anda tergolong dalam kumpulan perniagaan, beritahu rakan anda mengenai penjualan pembubaran anda. Beli iklan radio atau televisyen jika anda akan membuka penjualan anda kepada orang ramai.

6

Larutkan atau kemas kini entiti perniagaan anda, bergantung pada sebab mengapa kedai anda ditutup. Pergi ke pihak berkuasa yang sama yang mengeluarkan lesen perniagaan anda dan minta borang yang diperlukan untuk mengubah atau membubarkan perniagaan anda. Sebagai contoh, pemilik kedai yang berpusat di Houston, Texas yang mendaftar sebagai pemilik tunggal akan pergi ke pejabat kerani Harris County dan mengisi borang pengeluaran nama yang diandaikan. Lakukan perkara yang sama untuk setiap cukai dan izin penjualan semula yang anda miliki.