Aktiviti Membina Pasukan mengenai Memahami Perubahan

Perubahan mempengaruhi individu dengan pelbagai cara. Ada yang menerimanya dengan gembira; yang lain melawan gigi dan kuku untuk kembali ke cara lama. Cabar pasukan anda untuk menerima perubahan baru dengan lancar dengan merancang beberapa aktiviti membina pasukan. Bantu pasukan anda mengikat dan merangkul peralihan sebagai satu unit, sama ada anda menghadapi perubahan jadual atau rombakan atau baik pulih sepenuhnya.

Pukul Jam

Pecahkan pasukan anda kepada dua atau tiga pasukan. Contohnya, jika anda mempunyai 15 ahli, bahagikan mereka kepada tiga pasukan yang terdiri daripada lima orang. Tugaskan setiap kumpulan untuk menyelesaikan satu siri tugas geganti, seperti melompat tali, mengira wang atau mengisi botol air. Berikan tugas kepada ahli pasukan pertama dalam setiap kumpulan; ahli pasukan seterusnya tidak dapat memulakan tugas berikutnya sehingga yang pertama selesai, seperti dalam perlumbaan gaya geganti. Setiap tugas haruslah sederhana agar sesiapa sahaja dapat menyelesaikannya. Minta semua pasukan bermula pada masa yang sama dan berlumba untuk menyelesaikan keseluruhan kursus. Ganjaran pasukan yang menang dengan hadiah. Aktiviti ini menunjukkan pentingnya bekerjasama sebagai satu pasukan tepat pada masanya.

Permainan Telefon

Gunakan aktiviti permainan telefon untuk mengajar kumpulan anda pentingnya mendengar dan memperhatikan mesej untuk menyampaikannya dengan betul. Tugaskan kumpulan untuk duduk dalam bulatan dan berikan satu pernyataan kepada seseorang untuk menyampaikan kepada orang di sebelah kanannya. Pada gilirannya, setiap orang di sekitar bulat menyampaikan mesej, tanpa mengubahnya, kepada orang di sebelah kanannya. Pada akhirnya, bandingkan pernyataan awal dengan yang terakhir untuk mengajar kumpulan mengenai pentingnya komunikasi yang betul dan bagaimana pendengaran dan komunikasi yang tidak betul dapat mempengaruhi ketepatan mesej.

Pilih Pengembaraan Anda Sendiri

Berikan sedikit kelainan kepada konsep pemburu pemulung. Tetapkan beberapa kursus yang boleh dipilih oleh pasukan anda. Daripada menghantar semua orang di jalan yang sama ke garisan penamat, izinkan setiap pasukan memilih jalan dengan membaca petunjuk pertama dan memutuskan untuk pergi satu arah atau yang lain di sepanjang laluan. Setelah semua pasukan menamatkan kursus, bincangkan bagaimana pasukan mencapai titik akhir yang sama tetapi menggunakan pelbagai kaedah untuk sampai ke sana; juga membincangkan bagaimana perubahan arah pertengahan kursus dapat membolehkan pasukan mencapai hasil akhir yang sama. Pasukan dapat membincangkan keburukan, seperti memerlukan waktu yang lebih lama untuk diselesaikan, dan kelebihannya, seperti mencari idea baru, yang ditemui ketika mereka berusaha mencapai tujuan.

Charades

Sebelum memimpin pasukan anda ke bengkel atau latihan yang serius mengenai perubahan yang akan berlaku, pecahkan semangat dengan bermain beberapa permainan bodoh bodoh sebagai persiapan untuk seharian latihan. Sebilangan orang sukar menerima perubahan; dengan menolong pasukan anda untuk melihat bahawa ia dapat bersenang-senang ketika semua orang berada di halaman yang sama, perjumpaan anda akan berjalan dengan lebih lancar, setelah es pecah.