Cara Mengira Tenaga Kerja Langsung yang Digunakan

Dalam pengeluaran, tenaga kerja dikelaskan sebagai langsung atau tidak langsung. Tenaga kerja langsung yang digunakan adalah jumlah jam kerja yang dikerjakan oleh orang yang bekerja secara langsung dalam pengeluaran produk. Mengetahui berapa banyak tenaga kerja langsung yang telah anda gunakan akan membolehkan anda menganggarkan berapa orang yang anda perlukan untuk melaksanakan kerja tersebut. Hitung tenaga kerja langsung yang digunakan dengan membezakan buruh langsung dalam pengeluaran anda dan mengira waktu buruh mereka.

1

Kenal pasti pekerjaan yang berkaitan secara langsung dengan pengeluaran barang. Ini adalah pekerjaan yang dilakukan oleh mana-mana orang yang bekerja secara langsung dalam pengeluaran. Sebagai contoh, seseorang yang mengendalikan mesin di barisan pengeluaran bekerja secara langsung pada produk tetapi mekanik yang membaiki mesin berfungsi secara tidak langsung pada pengeluaran dan tidak boleh dimasukkan.

2

Hitung jumlah jam kerja setiap buruh langsung dalam tempoh pengeluaran yang dimaksud. Sekiranya dua pekerja bekerja berdampingan untuk melipat bahan cetak selama tiga jam, hitung jam bagi setiap pekerja. Walaupun hanya tiga jam yang berlalu, tugas itu dikira sebagai enam jam.

3

Menambah masa untuk semua pekerja. Ini akan memberi anda jumlah tenaga kerja langsung yang digunakan.