Mengakaunkan Hak Penghargaan Saham

Syarikat sering menawarkan hak kenaikan harga saham sebagai alternatif kepada rancangan opsyen saham tradisional. Dengan rancangan opsyen saham, pekerja berhak membeli saham syarikat dengan harga pelaksanaan tertentu. Walau bagaimanapun, sukar bagi pekerja untuk mendapatkan wang tunai untuk menggunakan semua pilihan mereka dan mereka biasanya harus membayar cukai pendapatan ketika mereka membeli saham tersebut. Hak penghargaan saham mengelakkan masalah ini.

Gambaran Keseluruhan Hak Penghargaan Saham

Berbeza dengan rancangan opsyen saham tradisional, pekerja tidak perlu membeli saham syarikat untuk menggunakan faedahnya dengan hak kenaikan saham. Sebaliknya, pekerja hanya berhak mendapat perbezaan antara harga pelaksanaan dan nilai pasaran saham. Sebagai contoh, seorang pekerja dengan harga pelaksanaan harga saham bernilai $ 15 untuk satu saham boleh menggunakan haknya apabila harga saham adalah $ 20 dan mendapat $ 5. Syarikat membayar pekerja dalam bentuk pembayaran tunai atau dengan memberikan saham saham yang setara.

Nilai Permulaan

Seperti rancangan pampasan saham lain, amalan perakaunan yang diterima umum, atau GAAP, memerlukan perniagaan untuk menilai hak penghargaan saham pada nilai pasaran wajar mereka pada masa terbitan. Perniagaan menggunakan model penilaian yang kompleks yang mempertimbangkan harga pelaksanaan, harga saham semasa, dividen masa depan dan turun naik saham. Setelah perniagaan menentukan nilai hak, ia mesti mengiktiraf jumlahnya sebagai perbelanjaan pampasan sepanjang tempoh hak hak penghargaan saham. Sebagai contoh, jika pekerja boleh menggunakan haknya dalam lima tahun, tempoh hak letaknya adalah lima tahun.

Hak Penghargaan Saham sebagai Ekuiti

Kadang-kadang majikan memilih untuk mengeluarkan pembayaran hak penghargaan saham hanya dalam bentuk stok. Sekiranya ini berlaku, hak tersebut diambil kira menggunakan kaedah ekuiti. Hak tersebut dinilai sekali, dibahagi sama rata dalam tempoh peletakan hak dan ditandakan sebagai hak yang dibayar dalam modal. Sebagai contoh, syarikat yang mengeluarkan hak $ 5,000 dengan tempoh peletakan hak selama lima tahun akan mendebitkan perbelanjaan pampasan sebanyak $ 1,000 dan hak kredit dibayar modal sebanyak $ 1,000 sekali setahun selama lima tahun.

Hak Penghargaan Saham sebagai Liabiliti

Sekiranya majikan menawarkan untuk membayar pekerja untuk haknya secara tunai, atau jika pekerja berhak memilih pembayaran tunai, perniagaan mesti mempertimbangkan hak tersebut sebagai tanggungjawab. Catatan jurnal yang serupa serupa dengan kaedah ekuiti, kecuali perniagaan mengiklankan liabiliti hak dan bukannya hak yang dibayar dalam modal. Walau bagaimanapun, tidak seperti hak ekuiti, perniagaan mesti menilai semula baki hak kenaikan stok setiap tahun menggunakan model penilaian dan mencatatkan jumlah itu sebagai liabiliti.