Skype Vs. Yahoo Suara

Skype dan Yahoo Voice adalah perkhidmatan pelbagai platform yang membolehkan pengguna berkomunikasi dalam pelbagai cara melalui Internet. Perniagaan kecil menggunakan kedua-dua perkhidmatan untuk berinteraksi dengan pekerja melintasi sempadan geografi. Program ini mempunyai banyak ciri percuma dan pilihan lanjutan berbayar. Microsoft memiliki Skype sementara Yahoo Voice adalah produk Yahoo dan sebahagian daripada rangkaian aplikasi Yahoo Messenger.

Platform dan Perkakasan

Walaupun pengguna dapat memasang kedua-dua program tersebut di beberapa platform, Skype mengalahkan Yahoo Voice ketika fleksibiliti keserasian peranti. Kedua-dua perkhidmatan ini dijalankan pada komputer Macintosh dan Windows serta peranti mudah alih iPhone, BlackBerry dan Android. Skype juga dijalankan pada komputer Linux, telefon Symbian, telefon Windows, iPad, PlayStation Vitas, pemain TV Blu-ray dan TV siap Skype. Walaupun anda dapat menggunakan mikrofon komputer dan alat dengar untuk meningkatkan suara sesi Yahoo Voice dan Skype anda, beberapa pengeluar juga menawarkan telefon mod dwi yang dapat beralih antara panggilan Skype dan panggilan darat.

Panggilan Suara, Sembang dan Teks Percuma

Yahoo Voice dan Skype mempunyai banyak perkhidmatan percuma yang membolehkan pengguna di seluruh dunia berhubung melalui suara, video dan berbual. Panggilan suara PC-ke-PC adalah percuma apabila pengguna di kedua-dua hujung panggilan berkomunikasi menggunakan perisian perkhidmatan. Oleh itu, semasa pengguna log masuk, mereka boleh bercakap, menghantar pesanan teks, berbual, menukar fail, menjemput pengguna ke panggilan persidangan dan bercakap secara bersemuka di video. Perkhidmatan pihak ketiga menawarkan pemalam untuk meningkatkan ciri-ciri ini dengan perkara seperti rakaman panggilan dan faks.

Nombor Telefon Khusus

Yahoo Voice dan Skype menawarkan pengguna kemampuan untuk mendapatkan nombor telefon. Pemanggil boleh menggunakan talian tetap atau telefon bimbit biasa untuk menghubungi nombor tersebut. Yahoo menghendaki pengguna mendaftar untuk perkhidmatan "Phone In" mereka, yang mempunyai biaya bulanan untuk mendapatkan nombor telefon. Apabila seseorang memanggil nombor Yahoo Voice, panggilan akan meminta kotak dialog dalam perisian Yahoo Messenger untuk menjawab atau menolak panggilan. Panggilan yang ditolak atau tidak dijawab pergi ke mel suara.

Skype mempunyai perkhidmatan berbayar serupa yang juga termasuk mel suara untuk panggilan yang tidak dijawab atau ditolak. Pengguna meminta nombor menggunakan perkhidmatan "Nombor Dalam Talian". Pengguna Skype menjawab panggilan ke nombor dari dalam perisian perkhidmatan. Walaupun nombor Yahoo hanya tersedia di Amerika Syarikat, Perancis dan United Kingdom, perkhidmatan nombor dalam talian Skype tersedia di lebih dari 20 negara.

Panggilan Antarabangsa

Sekiranya anda perlu membuat panggilan antarabangsa, anda boleh menggunakan perkhidmatan "Phone Out" Yahoo Voice untuk menghubungi negara lain. Harga untuk panggilan ini berbeza mengikut negara dan anda boleh membeli kredit prabayar dari Yahoo untuk membayar panggilan tersebut. Skype menawarkan kepada pengguna perkhidmatan berbayar yang disebut "Skype To Go" yang membolehkan anda membuat panggilan antarabangsa hingga 30 nombor di 23 negara dengan harga rendah ketika anda tidak menggunakan komputer. Setelah mendaftarkan nombor yang ingin anda panggil dengan Skype, perkhidmatan ini menerjemahkannya menjadi nombor tempatan berdasarkan lokasi anda sehingga anda tidak perlu membayar harga antarabangsa dan boleh menghubungi nombor tersebut dari mana-mana talian darat atau telefon bimbit.

Ciri-ciri lain

Skye menawarkan versi perisiannya khusus untuk pengguna perniagaan yang ingin berkolaborasi dengan beberapa pekerja. Versi perniagaan Skype membolehkan anda membayar untuk ciri tambahan seperti panggilan video kumpulan dan perkhidmatan pengurusan sehingga anda dapat menetapkan akaun Skype kepada pengguna yang berlainan dalam perniagaan anda.

Yahoo Voice dan Skype mempunyai ciri senarai kenalan. Apabila anda menerima panggilan, anda dapat melihat identiti pemanggil sebelum menjawab. Perkhidmatan ini juga menawarkan pemajuan panggilan.