Jalur Perhimpunan vs Proses Kumpulan

Pemprosesan kumpulan, atau pengeluaran batch, adalah versi pengeluaran baris pemasangan yang diperkecil. Produk dihasilkan secara berkumpulan dan bukannya dalam aliran berterusan kerana berada di barisan pemasangan. Walau bagaimanapun, pengeluaran kumpulan juga menyebabkan kelewatan, kerana syarikat harus menghentikan barisan pengeluaran antara kumpulan kumpulan. Kelewatan tersebut boleh menjadi masalah jika mengganggu penghantaran produk kepada pelanggan tepat pada waktunya. Gunakan kebaikan dan keburukan pembuatan kumpulan berbanding pembuatan berterusan untuk perniagaan anda sendiri untuk menentukan perkara yang paling sesuai untuk keadaan anda.

Barisan Perhimpunan: Kelebihan

Jalur pemasangan, atau barisan pengeluaran, membolehkan pengeluar menghasilkan sejumlah besar barang dengan cepat dan cekap. Setiap pekerja, atau mesin, melakukan tugas tertentu untuk membangun sebahagian produk ketika bergerak ke barisan pengeluaran sehingga item itu selesai, menurut Willamette University. Pengeluaran barisan pemasangan sering berfungsi untuk ekonomi skala, yang merujuk kepada pengurangan kos rata-rata untuk membuat produk kerana peningkatan dalam pengeluarannya. Sebagai contoh, pengeluar mungkin akan menerima potongan bahan yang diperlukan untuk membuat produk apabila mereka membeli bahan tersebut dalam jumlah yang banyak untuk pengeluaran yang besar.

Barisan Perhimpunan: Kekurangan

Sukar untuk mengawal pembaziran dan kerugian kewangan dalam pengeluaran barisan pemasangan. Lini pengeluaran yang besar selalunya merangkumi mesin pemasangan mahal yang hanya ekonomik untuk digunakan oleh pengeluar pada output tinggi. Walau bagaimanapun, pengeluaran pengeluaran yang besar meningkatkan kemungkinan kesilapan pembuatan yang menghasilkan produk yang tidak dapat dijual oleh pengeluar. Hasil pengeluaran yang besar juga dapat menyebabkan pengeluar terjebak dengan sebilangan besar produk yang tidak dapat dijual kerana penurunan permintaan pengguna.

Proses Kumpulan: Kelebihan

Pemprosesan kumpulan dalam pembuatan boleh berguna untuk perniagaan kecil yang tidak memiliki cukup modal untuk menjalankan jalur pengeluaran berterusan, menurut Lumen Learning. Ia juga membantu syarikat mengelakkan sejumlah besar sampah. Sebagai contoh pembuatan kumpulan, pemilik kedai roti boleh membuat pesanan untuk 3,000 kek dan membuatnya dalam kumpulan berasingan masing-masing 1,000. Pemiliknya tidak akan kehilangan semua kek jika masalah pembuatan merosakkan satu bahagian.

Pengeluaran batch juga berguna untuk barang bermusim, kerana pembuatan dapat dimulai dan berhenti sesuai dengan permintaan produksi musiman. Kadang kala peruncit bersetuju untuk menyimpan produk baru di kedai mereka yang akhirnya tidak laku, jadi mereka membatalkan pesanan di masa hadapan. Dalam kes sedemikian, pemprosesan kumpulan menghalang pengeluar membuat pelaburan besar dalam produk baru yang mungkin tidak laku.

Proses Kumpulan: Kekurangan

Menghasilkan produk secara berkumpulan tidak cekap kerana waktu henti yang berkaitan dengan proses tersebut. Pengilang biasanya harus mematikan mesin dan mengkonfigurasinya semula untuk setiap kumpulan baru yang mereka hasilkan. Mereka juga harus menjadi mesin uji ulang untuk memastikan keluarannya tepat sasaran untuk produk yang dibuat. Waktu henti antara batch run boleh berlangsung lama jika proses pengeluarannya rumit atau melibatkan beberapa mesin.