Apa itu Wakil Penjual?

Sebuah syarikat menyewa penjualan, atau penjualan, wakil ketika siap untuk meningkatkan wilayah pasar. Ini mungkin perniagaan yang berkembang maju dengan rancangan pengembangan atau perusahaan bermasalah yang telah kehilangan satu atau lebih pelanggan utama. Wakil jualan bekerja di peringkat pembuatan dan borong. Banyak yang berpendidikan universiti dengan ijazah dalam bidang pemasaran, ekonomi atau bidang yang berkaitan; bagaimanapun, ini bukan keperluan dalam industri yang tidak saintifik.

Wakil Jualan Dalam

Wakil penjualan dalam menghubungi pelanggan dengan panggilan dingin atau sebagai tindak balas kepada pertanyaan pelanggan. Mereka menjual produk melalui telefon serta menyelesaikan aduan mengenai kualiti penghantaran atau barang dagangan. Beberapa perwakilan jualan bekerja bersama dengan satu atau lebih wakil jualan luar. Wakil jualan dalam membuat janji untuk wakil luar untuk bertemu dengan bakal pelanggan baru.

Wakil jualan luar

Jurujual luar menunjukkan pelanggan baru yang berpotensi bagaimana perniagaannya akan mendapat keuntungan dengan membeli produk yang dipasarkan oleh pengeluar atau pemborong. Dia mungkin menunjukkan produk atau memberikan contoh, seperti swatch kain, kepada pelanggan. Perwakilan penjualan luar mengunjungi pelanggan yang sudah berkala untuk memberi maklumat mengenai produk baru atau mengatasi masalah, seperti ketersediaan barang.

Jeneral

Beberapa wakil jualan adalah generalis, yang bermaksud mereka menjual pelbagai produk. Pemborong boleh membawa sebilangan besar produk, dari mainan kanak-kanak hingga alat berkebun. Beberapa wakil penjualan adalah wakil bebas, yang bermaksud mereka tidak bekerja untuk satu majikan. Contohnya, jika perwakilan bebas mewakili pengeluar kain dan pemborong perkakasan kain, dia boleh mengunjungi gedung membeli-belah dan tempat-tempat lain dengan tujuan menjual kedua-dua produk tersebut kepada pembeli kedai.

Pakar

Sebilangan pengeluar mewajibkan wakil penjualan mereka mendapat pendidikan khusus. Perwakilan ini mempunyai tajuk pekerjaan yang sesuai dengan kepakaran mereka, seperti wakil penjualan farmasi. Pakar mungkin memerlukan diploma perguruan tinggi atau sijil lanjutan di kawasan produk.

Pampasan

Gaji tahunan rata-rata untuk wakil jualan, termasuk komisen, adalah $ 70,200, menurut data Biro Statistik Tenaga Kerja untuk tahun 2008. Jumlah median ini merangkumi wakil pembuatan dan pemborong. 10 peratus wakil tertinggi memperoleh lebih daripada $ 133,040 setiap tahun.

Maklumat Gaji 2016 untuk Wakil Jualan Pemborong dan Pembuatan

Wakil penjualan borong dan pembuatan memperoleh gaji tahunan rata-rata $ 61,270 pada 2016, menurut Biro Statistik Buruh AS. Pada akhir yang rendah, wakil penjualan borong dan pembuatan memperoleh gaji 25 peratus $ 42,360, yang bermaksud 75 peratus memperoleh lebih banyak daripada jumlah ini. Gaji persentil ke-75 adalah $ 89,010, yang bermaksud 25 peratus memperoleh lebih banyak. Pada tahun 2016, 1,813,500 orang bekerja di AS sebagai wakil penjualan borong dan pembuatan.