Apa Yang Berlaku Apabila Anda Mempunyai Margin Untung Bersih Negatif?

Malah perniagaan yang paling berjaya kadang-kadang kehilangan wang. Kemerosotan ekonomi, usaha tidak bernasib baik dan perbelanjaan pengembangan dapat menyumbang kepada margin keuntungan bersih yang negatif, yang berlaku ketika perniagaan anda membelanjakan lebih banyak daripada yang diperolehnya dalam jangka masa tertentu. Sebilangan besar syarikat tidak keluar dari perniagaan hanya kerana mempunyai margin keuntungan bersih negatif sementara. Pengusaha yang mempunyai sumber daya mempunyai pelbagai strategi untuk mencari wang yang cukup untuk terus beroperasi dan membetulkan keadaan yang boleh menyebabkan kerugian jangka panjang.

Pembiayaan

Sekiranya perniagaan anda mengalami kerugian operasi bersih, anda dapat mengalami kesukaran aliran tunai kerana anda tidak memperoleh cukup pendapatan untuk menampung perbelanjaan. Mencari pembiayaan perniagaan dapat membantu syarikat anda menutup kekurangan sehingga anda mengubah keadaan. Perniagaan dengan margin keuntungan negatif sering mencari pembiayaan melalui saluran yang tidak terjamin, seperti garis kredit dan kad kredit, kerana alternatif pembiayaan yang dijamin, seperti pinjaman Pentadbiran Perniagaan Kecil AS, meminta anda menunjukkan bahawa syarikat anda kukuh dari segi kewangan. Pembiayaan untuk menutup keuntungan negatif harus menjadi langkah jangka pendek untuk mengelakkan timbulnya lebih banyak hutang daripada yang dapat anda bayar.

Cukai

Mempunyai margin keuntungan bersih yang negatif boleh memberi kesan positif terhadap liabiliti cukai anda. Oleh kerana perniagaan anda membayar cukai ke atas keuntungan bersih, gagal memperoleh keuntungan tidak mempunyai tanggungan cukai pendapatan. Bergantung pada struktur perniagaan anda, anda mungkin dapat membawa kerugian untuk mengimbangi keuntungan pada tahun-tahun cukai yang akan datang. Walau bagaimanapun, jumlah yang anda simpan pada cukai biasanya kecil berbanding dengan jumlah yang anda hilang, jadi penjimatan cukai adalah penawar kecil untuk margin keuntungan negatif.

Operasi

Perniagaan yang mempunyai margin keuntungan bersih yang negatif harus menilai alasan kerugian operasinya untuk memastikan bahawa ia dapat membetulkan keadaan sebelum kehabisan wang. Kaji buku anda dengan teliti untuk menentukan sama ada anda membelanjakan jumlah yang tidak seimbang dalam kategori tertentu, seperti sewa, bahan atau gaji. Betulkan corak perbelanjaan yang tidak berkelanjutan dengan memperkenalkan kecekapan, mencari alternatif yang lebih berpatutan atau mencari cara untuk meningkatkan pendapatan dengan menjangkau pasaran baru.

Kerugian Jangka Panjang

Perniagaan yang mengalami kerugian operasi bersih dari masa ke masa mungkin mempunyai model perniagaan yang tidak berkesinambungan, perniagaan yang tidak memungkinkan margin yang mencukupi untuk terus beroperasi. Sekiranya perniagaan anda mengalami kerugian jangka panjang yang tidak dapat anda perbaiki, adalah bijak untuk mempertimbangkan untuk menutup perniagaan anda dan melayan pilihan baru. Keluar dari perniagaan boleh menyakitkan secara emosional, tetapi juga dapat membuka pintu baru dengan mengalihkan fokus dan mengarahkan tenaga anda ke usaha yang lebih menjanjikan.