Apakah Pakaian Perniagaan yang Sesuai untuk Lelaki dalam Cuaca Sejuk?

Pakaian perniagaan yang disesuaikan telah menjadi pakaian utama perniagaan lelaki selama beberapa generasi. Pada abad ke-21, pakaian seragamnya tetap sama. Walaupun kain mungkin telah berubah, seorang peniaga tidak akan pernah salah dalam pakaian gelap, kemeja putih dan tali leher. Menghadapi cuaca yang sangat sejuk memerlukan beberapa pengubahsuaian, beberapa yang boleh anda tunjukkan dan yang lain yang harus disembunyikan.

Secara Umum Diterima

Pakaian perniagaan yang sesuai dalam kebanyakan tetapan biasa semestinya melibatkan hubungan. Anda boleh memilih pelbagai baju berwarna untuk dipakai dengan seluar gelap dan mantel sukan. Rompi sweater bulu V-leher melengkapkan pakaian perniagaan biasa dalam cuaca sejuk. Seluar bulu berlapis berat kelihatan tajam di atas kasut suede di mana anda boleh memilih untuk memakai kaus kaki yang lebih berat ketika sangat sejuk. Pakaian perniagaan umum sedikit lebih formal daripada penampilan tradisional lelaki, namun tidak begitu formal seperti pakaian kasual, menurut jurulatih perniagaan eksekutif Sherry Maysonave.

Tradisional

Pakaian perniagaan campuran bulu dengan warna kelabu gelap, arang atau hitam sesuai untuk lelaki dalam cuaca sejuk. Kemeja putih kapas berat, ditekan untuk menghilangkan kedutan, adalah pelengkap tajam untuk pakaian gelap. Walaupun hubungan biasanya tidak bermusim, anda harus tetap bersuara lembut untuk menjaga penampilan. Mantel bulu panjang berfungsi dengan baik berbanding dengan pakaian tradisional. Untuk menjaga kebersihan kasut kulit anda, anda boleh mempertimbangkan untuk menutup kasut anda, tetapi menanggalkannya sebaik sahaja anda memasuki bangunan. Kasut pergelangan kaki lelaki yang disembur dengan pelindung cuaca dapat menjadikan kaki anda lebih hangat sambil menyembunyikan kaus kaki bulu yang lebih tebal. Naikkan penampilan anda dengan topi bulu, selendang bulu berwarna gelap dan sarung tangan berlapis untuk menjaga kesihatan diri.

Kasual

Perniagaan kasual adalah pakaian yang boleh diterima dalam banyak suasana syarikat. Di beberapa syarikat, perniagaan santai adalah kebiasaan, sementara yang lain mungkin menikmati hari Jumaat biasa. Khaki berat, bersih dan ditekan, membuat pilihan yang baik untuk hari kerja yang sejuk. Pakaian perniagaan kasual adalah masa yang tepat untuk memakai rompi bulu di bawah korduroi atau blazer bulu. Walaupun anda dapat mengeluarkan sweater bersatu kabel yang berat, anda akan lebih selamat di blazer yang cukup besar untuk menutup sweater jika anda memerlukan penampilan yang lebih halus. Pakai kemeja berkolar di bawah sweater dengan tali leher yang selalu boleh anda lepaskan jika anda tidak perlu bertemu pelanggan atau CEO. Sarung tangan merak, selendang dan bulu dilekatkan pada pakaian perniagaan biasa. Kasut hiking musim sejuk yang berat sesuai dengan keadaan kausal serta topi bulu dan selendang berjalur.

Di bawahnya

Kemampuan anda untuk melakukan kerja anda mungkin akan terganggu jika anda terlalu sejuk. Bersedia untuk bila-bila masa anda perlu menghabiskan masa di luar rumah dengan memakai pakaian dalam termal pada hari-hari yang sangat sejuk. Cari longjohns yang mengandungi sifat wicking yang akan membuat anda kering jika anda berpeluh di dalam rumah semasa bekerja. Seluar dalam poliester sintetik nipis tidak akan menyebabkan pakaian anda berkumpul atau melekat dan akan membuat anda tetap hangat semasa anda dalam perjalanan. Pertimbangkan baju dalam sutera untuk mengekalkan penampilan yang halus di bawah baju berpakaian anda. Menurut REI, pakaian dalam sutera memberikan penebat yang baik.