Kelebihan Perancangan Kapasiti

Perancangan kapasiti adalah bagaimana anda mengetahui jika syarikat anda mempunyai apa yang diperlukan untuk melakukan kerja yang diperlukan, atau untuk mengambil pekerjaan baru. Apabila anda mempunyai perancangan kapasiti yang baik, anda dapat mengambil projek baru dan menyelesaikan projek semasa dengan cekap.

Pertimbangkan Kapasiti Anda

Ketahui berapa lama masa pekerja anda melaksanakan tugas. Sekiranya anda menawarkan perkhidmatan, fikirkan berapa banyak projek yang dapat dilakukan setiap pekerja dalam satu masa untuk menyelesaikan perkhidmatan tersebut dalam jangka masa yang munasabah.

Sekiranya lebih daripada satu pekerja terlibat dalam melakukan perkhidmatan yang berbeza untuk pelanggan yang sama, pertimbangkan jenis tugas yang dilakukan oleh setiap pekerja, dan berapa lama masa yang diperlukan untuk melakukan setiap tugas.

Sebaik sahaja anda mempunyai idea mengenai jumlah masa yang biasanya diperlukan untuk setiap tugas, anda boleh mula menilai sama ada anda dapat mengambil lebih banyak pekerjaan, atau adakah perlu diperluas untuk dapat melayani lebih banyak pelanggan atau menghasilkan lebih banyak item.

Pertimbangkan Kemahiran Pekerja

Sebilangan pekerja lebih baik dalam tugas tertentu dalam satu pasukan. Pastikan ketua pasukan anda pandai mengenal pasti kemahiran tersebut, dan gunakan kemahiran ini semasa menyelesaikan projek. Dalam projek pemasaran, anda mahu para pereka menghasilkan grafik yang menarik dan penulis memberikan slogan yang pantas.

Dalam persekitaran pengeluaran, pastikan anda mempunyai pekerja yang terlatih dengan betul dan mempunyai kemahiran untuk apa yang mereka hasilkan atau jual. Dalam keadaan runcit, misalnya, pekerja yang cepat menyimpan stok mungkin tidak cepat masuk daftar tunai, dan sebaliknya.

Hitung Beban Kerja Yang Tepat

Tentukan jenis beban kerja yang dapat ditangani oleh pasukan anda. Setelah anda menilai kekuatan dan kelemahan setiap orang, pertimbangkan berapa lama pasukan memerlukan setiap proses. Ingatlah bahawa projek terakhir yang menyatukan semua orang dalam beberapa jam atau hari bukanlah sesuatu yang dapat diulang setiap minggu, atau bahkan setiap bulan. Anda tidak mahu ahli pasukan habis.

Lihatlah projek jangka panjang anda, dan adakah projek tersebut melibatkan pelanggan baru, produk baru atau pengembangan perkhidmatan semasa. Kemudian perhatikan kemampuan syarikat anda untuk melaksanakan projek ini secara realistik.

Pertimbangkan berapa banyak pekerjaan yang anda ada, dan apa yang anda perlukan untuk menyelesaikan pekerjaan itu. Kemudian, anggaran sumber apa yang perlu anda curahkan untuk tugas-tugas tersebut. Bandingkan jumlah kerja yang anda miliki sekarang dengan sumber anda. Terdapat sistem perisian perancangan kapasiti untuk membantu pengiraan anda.

Strategi untuk Digunakan

Apa yang berlaku jika anda mempunyai lebih banyak projek atau produk daripada sumber? Apa yang berlaku jika anda mempunyai lebih banyak kakitangan daripada projek atau produk yang akan dibuat? Ini disebut jurang, dan inilah sebabnya mengapa terdapat keperluan untuk merancang kapasiti . Anda perlu mempunyai rancangan khusus untuk menangani setiap jenis jurang setiap kali ia berlaku.

Senaraikan kumpulan kemahiran kakitangan anda, supaya anda dapat menggerakkan orang agar sesuai dengan keperluan projek anda. Sekiranya anda berniaga membuat produk, tentukan sama ada anda perlu mengemas kini peralatan atau mengarahkan kakitangan ke projek lain. Latih kakitangan anda untuk mengisi projek apabila diperlukan.

Carta Masa Depan

Apabila anda melaksanakan perancangan kapasiti dalam pengurusan operasi, anda cuba meramalkan masa depan. Gunakan carta pengurusan projek untuk menggambarkan pilihan anda. Mengisi carta ini dengan tepat akan memberitahu anda di mana anda berada.

Apabila anda memasang pilihan yang berlainan, carta harus menunjukkan apa yang diharapkan. Anda harus mempunyai idea jika proses anda cekap, dan jika anda mempunyai kemampuan untuk mengambil projek baru, atau sekiranya anda harus mengurangkan projek.

Lihatlah Sejarah

Gunakan sejarah masa lalu dalam carta pengurusan projek anda. Ini akan membantu anda menilai permintaan produk atau perkhidmatan anda berdasarkan sejarah masa lalu, dan anda harus mula melihat corak dalam proses anda. Ini seterusnya akan menunjukkan betapa pentingnya perancangan kapasiti untuk organisasi.

Carta anda juga harus mendedahkan kekurangan dalam proses anda, atau di mana keadaan mungkin tersekat. Sekiranya ada sesuatu yang menyebabkan kemacetan, itu mesti muncul. Menangani perkara ini harus membuat proses pengeluaran anda lebih berkesan.

Keperluan Perancangan Kapasiti

Perkara ini mudah dijelaskan apabila anda mempertimbangkan apa yang berlaku sekiranya anda tidak melakukan perancangan kapasiti. Pada mulanya, anda tidak akan menyedari apa-apa yang salah. Ia langsung tidak muncul di kunci kira-kira.

Dan, memerlukan masa tambahan. Banyak pengurus berpendapat bahawa mereka tidak mempunyai masa atau sumber untuk membuat perancangan kapasiti dengan teliti. Tetapi masa lebih awal yang diperlukan untuk melakukan perancangan kapasiti itu mungkin akan membebaskan anda dari tugas malang kerana harus menjelaskan kemudian mengapa projek tidak berfungsi, atau mengapa anda tidak dapat memenuhi tarikh akhir pengeluaran.

Kegagalan melakukan perancangan kapasiti boleh menyebabkan peralatan yang terlalu banyak digunakan atau kakitangan yang terlalu banyak bekerja. Kakitangan yang meluangkan masa tambahan untuk menyelesaikan projek akan memerlukan rehat sebelum beralih ke projek seterusnya, yang diharapkan tidak akan menyebabkan mereka keletihan.

Beberapa Kelemahan Lain

Bayangkan apa yang boleh berlaku jika anda tidak menggunakan perancangan kapasiti:

  • Anda mungkin perlu membeli peralatan sebelum anda bersedia. Peralatan yang terlalu banyak kemungkinan akan rosak.
  • Y kakitangan kami mungkin mengalami moral yang rendah. Ini akan menjadikan mereka kurang melakukan pekerjaan dengan baik.
  • Semangat yang rendah dapat menyebabkan mereka menyumbat projek , yang boleh menyebabkannya gagal.
  • Anggota kakitangan mungkin memutuskan untuk berhenti , meninggalkan anda kakitangan pendek untuk projek besar.
  • Kualiti projek mungkin merosot. Kehilangan projek kerana kualiti rendah adalah sesuatu yang mudah dicegah dengan perancangan kapasiti tepat pada masanya.
  • Membuat semula projek atau pembuatan produk baru untuk memenuhi jangkaan pelanggan akan menelan belanja wang anda, wang yang mungkin tidak anda buat mengikut ramalan anggaran anda.
  • Kegagalan memenuhi harapan boleh merosakkan reputasi anda dan menyebabkan anda kehilangan bukan hanya pelanggan semasa, tetapi bakal pelanggan baru.

Bina Dalam Proses

Sekiranya anda membangun dalam perancangan kapasiti sebagai bahagian biasa perniagaan anda, anda akan berada di depan permainan, tidak berusaha mengejar ketinggalan. Bekerja dengan pengurus anda untuk menilai sumber anda sebelum setiap projek, sehingga apabila projek baru membuat anda tidak berjaga-jaga, anda akan mempunyai rancangan yang siap.

Belajar untuk memadankan sumber daya anda dengan projek atau pengeluaran anda. Gunakan perisian atau spreadsheet yang membolehkan anda mengemas kini dan membuat perubahan yang diperlukan.

Sentiasa Meninggalkan Bilik Kecil

Sekiranya anda berjalan dengan kapasiti penuh sepanjang masa, anda mungkin bersedia untuk mengendalikan projek-projek semasa, tetapi itu tidak memberi banyak ruang untuk inovasi atau masalah. Sekiranya anda berjalan dengan kurang kemampuan, anda akan lebih bersedia untuk menangani penghantaran tambahan atau permintaan tambahan.

Dengan memberi sedikit ruang pernafasan kepada syarikat anda, mungkin 10 hingga 15 persen , anda memberi staf anda kemampuan untuk menyerap segala perubahan yang disertakan dalam projek ini. Mungkin seseorang mendapat cuti bersalin, atau mungkin pelanggan baru mahukan perkhidmatan anda. Mungkin produk baru berlepas.

Apabila perkara baik berlaku kepada syarikat anda, anda mahu kakitangan anda dapat menangani beban kerja tanpa kehilangan keseimbangan kerja / kehidupan yang baik. Anda mahu syarikat anda mengekalkan reputasinya. Perancangan kapasiti akan memberi anda alat yang anda perlukan untuk mewujudkannya.