Perbezaan Automasi Pejabat Depan & Belakang

Di sebuah syarikat, front office merujuk kepada kegiatan operasi yang secara langsung mempengaruhi pelanggan, seperti penjualan, layanan pelanggan, pemasaran dan laman web. Back office merujuk kepada aktiviti perniagaan yang berlaku di belakang tabir dan lebih berfungsi sebagai fungsi sokongan, seperti teknologi maklumat, sumber manusia dan pengurusan inventori. Anda boleh mengautomasikan aktiviti di kedua-dua bidang perniagaan anda untuk meningkatkan kecekapan dan mengurangkan kos.

Asas Automasi Depan

Automasi front-end sering diutamakan dalam pelaburan syarikat dan usaha untuk menjadi lebih automatik. Ini biasanya kerana penekanan untuk meningkatkan kecekapan dan kos dalam interaksi pelanggan. Terminal tempat jualan runcit membolehkan pengimbasan cepat pembelian pelanggan dan pengumpulan data untuk digunakan dalam program dan penyelidikan ganjaran. Jualan dan perkhidmatan dalam talian membolehkan pelanggan membeli barang mengikut masa mereka sendiri di mana sahaja mereka mempunyai sambungan Internet.

Kebaikan

Perkhidmatan pelanggan yang lebih baik adalah faedah utama automasi front-end. Pesanan khas yang memerlukan masa empat hingga enam minggu untuk dipusingkan sering diselesaikan dalam beberapa hari. Beberapa peruncit bahkan menawarkan perkhidmatan penghantaran ke kedai pada hari yang sama untuk pesanan dalam talian. Ini bermaksud pelanggan boleh membuat pesanan dalam talian dan kedai menyediakannya untuk dijemput pada hari yang sama atau dalam masa 24 jam. Kos yang lebih rendah adalah faedah lain. Proses perkhidmatan automatik mengurangkan jumlah pekerja yang diperlukan untuk beberapa aktiviti penjualan dan masa dan langkah-langkah yang terlibat. Kedai self-checkout di kedai-kedai, misalnya, meminimumkan kakitangan dan membolehkan pelanggan untuk cepat check-out dengan beberapa barang.

Asas Automasi Belakang

Automasi belakang menjadi semakin penting bagi syarikat-syarikat yang menyedari keperluan untuk membersihkan proses-proses kuno yang didorong oleh kertas. Bank, misalnya, semakin mengotomatisasi proses penyimpanan rekod back-end untuk mengikuti perkhidmatan front-end. Program perisian digunakan untuk menyimpan dan mengatur data pelanggan untuk digunakan dalam kampanye pemasaran. Bank semakin beralih ke rekod cek elektronik berbanding sistem pengimbasan dan pemfailan cek kertas lama. Aliran kerja automatik yang didorong oleh program perisian dan telefon membolehkan pekerja syarikat menyelesaikan kerja ketika masuk dan secara automatik mengalirkannya ke orang seterusnya dalam proses kerja.

Kebaikan

Manfaat utama automasi back-end adalah kecekapan dan pengurangan kos. Penyimpanan rekod elektronik dan proses kerja automatik mengurangkan masa yang dihabiskan untuk tugas atau langkah yang tidak perlu. Banyak syarikat telah mengurangkan keperluan pekerja di pejabat rumah dan kawasan sokongan kerana proses automatik. Perisian pengurusan inventori telah banyak mengurangkan masa dan kos memindahkan barang dari pusat pengedaran ke kedai pemborong atau runcit. Ini meningkatkan nilai kepada pelanggan dan mengurangkan kos untuk ahli saluran pengedaran. Walaupun pelanggan tidak melihat automasi back-end secara langsung, mereka mendapat keuntungan daripada operasi syarikat yang dikurangkan.