Prosedur dalam Melatih Pekerja

Syarikat berusaha untuk mencari calon terbaik untuk kedudukan tertentu. Untuk melakukan ini, syarikat akan melalui proses wawancara dan sering menyaring calon dengan melakukan pemeriksaan latar belakang. Oleh kerana perniagaan meluangkan banyak masa untuk mencari pekerja yang tepat, ia juga meluangkan masa untuk melatih pekerja itu setelah dia masuk ke dalam pesawat. Latihan pekerja memastikan bahawa jurang pengetahuan yang mungkin dimiliki pekerja akan diisi dengan betul. Latihan berbeza-beza bergantung pada jenis kedudukan, tetapi sering mengikuti prosedur yang sama.

Orientasi

Sama ada untuk satu orang yang baru diambil bekerja atau untuk beberapa ratus orang, syarikat sering melakukan sesi orientasi di mana para pekerja diberi pengenalan kepada perniagaan. Para pekerja berpeluang bertemu dengan eksekutif syarikat, diberi gambaran umum mengenai polisi syarikat, dan diberi borang syarikat tertentu untuk diisi. Mereka juga dapat melakukan lawatan dan mendapat kesempatan untuk mencari jawaban atas pertanyaan apa pun yang mereka ada mengenai syarikat atau kedudukan baru mereka.

Keperluan Latihan

Majikan menyediakan program latihan dan pendidikan yang dirancang untuk memberi pekerja kemampuan untuk melaksanakan tugas pekerjaannya dengan sebaik mungkin. Latihan memastikan bahawa pekerja itu cekap dan mahir dan dapat menjalankan tugasnya setelah latihan selesai. Bergantung pada jenis pekerjaan, latihan mungkin memerlukan beberapa hari atau mungkin memerlukan beberapa minggu. Semasa latihan, pekerja dibenarkan untuk mengemukakan soalan dan pelatih harus membenarkan pekerja itu melakukan latihan sebanyak mungkin.

Ujian

Setelah sesi latihan selesai, pekerja harus diuji sejauh mana dia telah memahami bahan latihan dan konsepnya. Sekiranya pekerjaan itu melibatkan kerja mesin, ujian mesti mencerminkan kemampuan pekerja untuk menggunakan peralatan dengan selamat. Ujian ini boleh menjadi peperiksaan bertulis atau pelaksanaan langsung dari apa yang diajar dalam sesi latihan.

Penilaian

Setelah pekerja dilatih dan menjalankan tugasnya untuk jangka waktu tertentu, dia harus dinilai dan kemahirannya harus dinilai. Penilaian memberi maklum balas kepada pekerja mengenai prestasi kerjanya dan sama ada dia melaksanakan prosedur syarikat dengan betul di mana dia dilatih. Penilaian ini boleh dilakukan beberapa kali sepanjang tahun. Sekiranya pekerja tidak mengikuti latihannya, dia harus dilatih semula pada prosedur tertentu atau pekerjaannya mungkin diberhentikan. Secara berkala, sesi latihan juga harus dinilai untuk memastikan ia berkesan dan memberi kemampuan kepada pekerja untuk melaksanakan tugas yang diperlukan.