Apa yang Anda Perlu Memulakan Perniagaan Reka Bentuk Grafik

Sekiranya anda gemar melukis dan membuat bahan visual yang menarik secara estetik, pekerjaan reka bentuk grafik mungkin merupakan pilihan kerjaya yang tepat untuk anda. Pereka grafik berfungsi dengan warna dan gambar untuk membuat item seperti brosur, iklan majalah dan juga reka bentuk laman web. Menurut Pengusaha, memulakan perniagaan reka bentuk grafik boleh menelan belanja antara $ 2,000 hingga $ 10,000. Ini adalah kerjaya yang boleh anda jalankan dari rumah secara bebas.

Huraian Kerjaya

Pereka grafik menggunakan warna dan elemen gaya untuk membuat kepingan untuk digunakan dalam komunikasi dan periklanan perniagaan. Ini dapat dilakukan melalui lukisan dan ilustrasi atau penggunaan perisian komputer khas. Artis grafik merancang item seperti iklan majalah, brosur, kad nama, dokumen komunikasi dan laman web perniagaan.

Pendidikan

Banyak kolej menawarkan program untuk membolehkan pelajar mengambil jurusan atau kecil dalam reka bentuk grafik. Kadang-kadang anda bahkan akan menemui beberapa yang menawarkan ijazah bersekutu dalam bidang ini. Ijazah paling tipikal yang disyorkan untuk kerjaya reka bentuk grafik adalah memperoleh ijazah sarjana muda dalam reka bentuk grafik. Walaupun ijazah tidak diperlukan, ia akan memberi anda latihan yang anda perlukan untuk menjalankan perniagaan yang berjaya.

Perisian

Artis grafik memerlukan program perisian khusus untuk menjalankan perniagaan reka bentuk grafik. Anda perlu mempunyai komputer dengan banyak memori untuk menangani grafik dan gambar yang berat. Perisian seperti Adobe Photoshop, In-Design dan Illustrator juga diperlukan untuk melakukan penyuntingan gambar dan membuat bahan dalam resolusi tinggi untuk perkhidmatan percetakan.

Kemahiran Perkhidmatan Pelanggan

Pereka grafik mesti mempunyai kemahiran perkhidmatan pelanggan yang baik. Mereka mungkin akan bertemu dengan pelanggan untuk mendengar dengan teliti apa yang mereka harapkan dengan reka bentuk dan kemudian membuat alat bantu visual terbaik untuk mereka. Bersama dengan kemahiran mendengar, kadangkala pereka grafik harus mendidik pelanggan mereka mengenai standard industri untuk menghasilkan hasil yang terbaik.

Kesahan

Sekiranya anda membuka perniagaan reka bentuk grafik anda sendiri dan beroperasi sebagai pemilik tunggal bebas, anda akan diminta untuk mengemukakan semua dokumen yang diperlukan kepada kerajaan negeri dan tempatan anda untuk menjalankan perniagaan anda di luar kediaman anda. Berjumpalah dengan peguam untuk mendapatkan nasihat mengenai meminta pelanggan menandatangani perjanjian kontrak dan seorang akauntan untuk mengetahui berapa banyak wang yang akan anda simpan untuk cukai bekerja sendiri.