Cara Memerintahkan Pemeriksaan Latar Belakang Jenayah Polis

Mengambil pekerja baru boleh menjadi berisiko, terutama jika orang itu akan berinteraksi secara langsung dengan pelanggan. Seorang pekerja yang buruk boleh merosakkan hubungan pelanggan anda yang susah payah dan meletakkan reputasi perniagaan anda secara keseluruhan. Selain memeriksa rujukan dan melakukan wawancara menyeluruh, anda juga boleh memerintahkan pemeriksaan latar belakang yang akan memberi amaran kepada anda mengenai kegiatan jenayah di masa lalu calon.

Bersihkannya Dengan Temuduga

Pertama dan terpenting, jika anda merancang untuk memeriksa latar belakang pekerja anda, anda perlu memastikan anda mencentang semua kotak undang-undang. Itu termasuk memberi tahu semua calon yang berlaku tahu bahwa Anda akan menjalankan pemeriksaan seperti itu dan itu dapat digunakan dalam membuat keputusan pengambilan pekerja anda. Anda tidak boleh memasukkannya ke dalam aplikasi pekerjaan - ia perlu disediakan secara bertulis dalam format yang berdiri sendiri.

Anda juga harus mendapat kebenaran bertulis dari calon pekerja untuk melakukan pemeriksaan latar belakang. Anda hanya boleh meminta setiap calon menandatangani dokumen pemeriksaan latar belakang yang anda berikan dan menyimpan salinannya. Sekiranya anda akan terus menindaklanjuti pemeriksaan latar belakang yang berterusan setelah orang itu diambil, anda juga harus menyatakannya secara bertulis.

Lakukan Pemeriksaan dengan Adil

Satu peraturan yang sangat penting untuk diikuti jika anda melakukan pemeriksaan latar belakang ialah anda harus menerapkannya secara merata. Sebenarnya, segala ketekunan yang anda lakukan semasa proses pengambilan pekerja harus diterapkan pada setiap calon secara sama rata. Tidak apa-apa hanya menyaring beberapa calon terakhir, tetapi menyaring beberapa calon dan melangkau yang lain adalah resipi untuk aduan diskriminasi.

Perkara lain yang harus dielakkan adalah menangkap maklumat genetik atau mengemukakan sebarang pertanyaan perubatan. Undang-undang Nondiskriminasi Maklumat Genetik tahun 2008 melarang diskriminasi pekerjaan berdasarkan maklumat genetik, oleh itu penting untuk menghilangkan sebarang kemunculannya.

Pilih Pemeriksaan Latar Belakang Anda

Setelah mendapat kebenaran calon, anda perlu masuk dalam talian dan mencari perkhidmatan pemeriksaan latar belakang jenayah negeri anda sendiri. Biasanya akan ada bayaran yang berkaitan dengan perkhidmatan, dan juga masa menunggu hasil. Namun, dalam beberapa kes, anda mungkin dapat memperoleh hasil masa nyata.

Satu negeri yang menawarkan hasil masa nyata adalah North Carolina. Perniagaan akan membayar yuran sambungan satu kali sebanyak $ 495, yang membeli dua ID pengguna dan dua ID pentadbir, ditambah $ 0,21 untuk setiap transaksi. State of Tennessee mengenakan bayaran $ 29 setiap permintaan untuk maklumat negeri atau $ 50 untuk maklumat negara, yang memerlukan cap jari.

Mengendalikan Maklumat dengan Bertanggungjawab

Sebaik sahaja anda mempunyai maklumat latar belakang jenayah mengenai calon, anda mempunyai tanggungjawab untuk menjaga keselamatan maklumat tersebut. Namun, pada masa yang sama, anda perlu menyimpan salinannya selama satu tahun setelah rekod dibuat atau anda membuat keputusan pengambilan pekerja, yang mana satu dari keduanya terkini. Maklumat perlu selamat dan hanya dapat diakses oleh pegawai yang sah walaupun pemohon ditolak untuk pekerjaan itu.

Apabila tempoh penahanan yang diperlukan berakhir, anda dibenarkan membuang semua rekod yang berkaitan dengan calon, termasuk maklumat latar belakang jenayah. Walau bagaimanapun, anda mesti membuat pelupusan ini dengan bertanggungjawab, yang bermaksud memusnahkannya dengan cara yang memastikan ia tidak dapat diambil oleh orang lain.

Pertimbangkan Langkah Tambahan

Pemeriksaan latar belakang jenayah bukanlah pengganti aktiviti pra-pengambilan pekerja lain. Proses wawancara anda harus dirancang untuk mengenal pasti calon terbaik untuk pekerjaan itu, termasuk mengelakkan diskriminasi tanpa sedar dengan membuat senarai terperinci mengenai kemahiran dan ciri apa yang akan dimiliki oleh pekerja yang ideal.

Selain menghubungi rujukan, anda mungkin juga ingin mempertimbangkan pengujian dadah, terutama jika pekerja tersebut berada di dalam rumah pelanggan atau mengendalikan kenderaan milik syarikat. Anda juga boleh melakukan carian dalam talian dengan cepat pada setiap calon untuk mengesahkan bahawa mereka adalah siapa yang mereka katakan. Terakhir, jika anda mempunyai calon yang menjanjikan dan anda ingin memastikan bahawa anda telah memeriksa mereka sebelum membuat tawaran, hubungi kenalan bersama di industri ini dan lihat apakah anda boleh mendapatkan maklumat dalaman.